Станишев: ПЕС иска да опази европейската идея, а традиционна десница да замрази статуквото

OFFNews 09 декември 2018 в 12:55 3454 2

Ние сме силата, която иска да опази европейската идея, променяйки Европейския съюз и давайки му ясен социален прочит и социални характеристики, заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред БНР.

На конгреса на ПЕС в столицата на Португалия Лисабон Станишев беше избран за председател на партията за трети мандат с 270 гласа "за", 23 "против" и 29 "въздържали се".

Според него Европа е атакувана, подкопавана от много посоки - "не само от крайните националисти, които обещават едно завръщане в златното минало, което никога не е съществувало".

"Освен популистите, има и традиционна десница, която иска да замрази статуквото, което обаче не отговаря на нуждите на хората, защото огромна част от хората в ЕС живеят в несигурност", добави Станишев.

Той е категоричен, че Европа не може да продължи с политиката на ограничения, най-вече социални, която създава усещане на несправедливост в доходи, във възможности за развитие на различните хора на базата на това кой е беден и кой богат.

"Тя не може да продължи по този начин, затова ние сме силата, която иска да опази европейската идея, променяйки Европейския съюз и давайки му ясен социален прочит и социални характеристики. Това ще бъде една тежка битка, ние ще се постараем", заяви Станишев.

По  негови думи в богатите страни се наблюдава гняв на хората, които искат да се преодолее това разделение. "То и в България го има, богата София и загиваща провинция, която се чувства изхвърлена от възможности за развитие и хората бягат“, уточни Сергей Станишев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Гери

10.12 2018 в 09:53

Понеже Станишев е голям "борец" за социални права, затова като премиер на България въведе плоския данък и премахна необлагаемия минимум, намали ставките на корпоративния данък. И това не доведе до никаква социална справедливост, а само и единствено до легализиране на печалбите от сивия сектор. Абсолютен лицемер, който измества акцента от класова борба към борба за социална справедливост, зад която да прокарва джендър идеологията.

6000

1

Тихомир Томов

09.12 2018 в 14:49

В местната преса хомо дружинките от Лисабон са дали високи оценки на делегатите ........................