Според Цветанов на КСНС обсъждали излизане от ЕС и НАТО, Президентството го опроверга

OFFNews 19 април 2018 в 21:03 6568 4

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента Румен Радев, че иска да извади България от ЕС и НАТО. 

Според Цветанов в началото на провелия се днес Консултативен съвет за национална сигурност е обсъдена позиция по въпроса. 

Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея, каза Цветанов след края на продължилото 5 часа заседание.

"Години след приемането ни в НАТО и в ЕС, ние искаме да останем там, да бъде достойни членове и да си гарантираме сигурността на България. Премиерът също подкрепи изцяло и беше съпричастен с емоционалните реакции на членовете на част от членовете", подчерта Цветанов.

"Като започнахме дискусията, държах много да се уточнят нещата със "светлината" и "тъмнината". И когато говорим за динамиката в геополитически план, бях категоричен, че с позицията на президента по някой път, която се отклонява от позицията на правителството, не даваме ясен знак към геополитическите ни партньори", допълни той. 

Цветанов все пак не каза какво е било първото предложение на Радев и призова Президентството да го оповести. 

Малко след това от прессекретариата на президента разпространиха позиция, че твърденията на Цветанов са манипулативни и изпратиха черновата на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от президента, в което няма такова предложение.

Черновата е малко по-дълга от приетото предложение, като е съкратено изреждане на конфликтите в региона и къде може да се очаква ескалация на напрежението. След обсъждането на предложението е отпаднала и последната точка от решенията, според която Държавна агенция "Разузнаване" и служба "Военна информация" да предоставят месечни анализи на средата за сигурност и да дават препоръки за минимизиране на рисковете за националната сигурност. 

При останалите решения са променени единствено първоначално предложените срокове за изпълнение, като са удължени с няколко месеца. 

След заседанието на КСНС лидерът на БСП Корнелия Нинова също опроверга Цветанов. 

"Абсурд. В никакъв случай не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова – винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията. В началото на тази декларация беше направен много подробен и дълъг анализ на ситуацията в света, в Близкия Изток, на Балканите – обща информация за конфликтните места, за противоречията, т.е. познатата информация. И беше много дълго – мисля, че декларация от 3 или 4 страници и затова с корекции и с предложения се ориентирахме към нейното съкращаване и най-вече към изваждане на решенията. Не толкова описания на конфликтите, защото всички ги знаем къде са", коментира Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че не е останала с впечатление, че тези изречения внушават излизане от ЕС и НАТО.

"Мисля, че това е лично мнение на г-н Цветан Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов", каза Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

4

aviatora

20.04 2018 в 07:12

Този, където го измъкна цялото корумпирано правосъдие и сега продължава да плюе отрова срещу президента! Доказан престъпник!!!

16193

2

SC

19.04 2018 в 21:32

На Цвъки трябва да му правят тест за наркотици всеки път преди да му вземат интервю. То неговото вече не се трае.

23293

1

Стефан

19.04 2018 в 21:22

Бе, то ясно, че Борисов вече се кани да се пенсионира, като президент. Ами тоя къде се затичал като пърле пред майка си, да му седне на стола от сега. Хем няма и теоретическия ресурс да го смени, след Борисов герб просто ще изчезне.