Спорът за зеления сертификат на депутатите продължи във фейсбук

Йорданка Веселинова 07 декември 2021 в 20:13 2011 1

Зеленият сертификат за достъп на депутатите до Народното събрание, предизвикал спор на председателския съвет, продължи в социалните мрежи. Против него се обявиха "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Предложението се появи вчера след консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев с представителите на ПГ на ГЕРБ-СДС. Тогава Десислава Атанасова съобщи, че цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС е ваксинирана и обяви, че ще предложат въвеждането на зелен сертификат за достъп до пленарната зала. Предложението беше внесено и обсъдено днес.

Очаквано от "Възраждане" се обявиха "против". Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че зеления сертификат "представлява скрита форма на държавен преврат".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че въвеждането на тази мярка "би затруднило работата на народните представители". 

Любомир Каримански от "Има такъв народ" по-късно коментира, че ще излязат с официална позиция след заседание на парламентарната група, въпреки че на председателския съвет от партията на Слави Трифонов са разкритикували предложението.

От "Продължаваме промяната" засега се въздържат от позиция по темата. Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров заяви, че тепърва ще се събират мнения.

Мукаддес Налбант, зам.-председател на НС от ДПС, призова за ваксинация, защото това е в "интерес на всички". Тя обясни, че от партията ще излязат с позиция след заседание на ПГ.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" коментира във фейсбук, че е "парадоксално точно Народното събрание да се окаже територия, за която правилата и законите на България изглежда не важат". По думите му "няма солиден аргумент срещу въвеждането на изискване за зелен сертификат при влизане в парламента".

"Вместо да се правим на разсеяни, точно ние, народните представители, трябва да дадем пример и да приемем изискването за достъп със зелен сертификат в НС", коментира още той.

От ГЕРБ пък обвиниха "Продължаваме промяната".

"Те управляват едва от няколко дни, но вече решиха, че правилата за обикновените граждани не важат за тях. И ще влизат в парламента без зелен сертификат. Прекрасно, направо да отменят противоепидемичните мерки навсякъде и да спрат ваксинирането", написа във фейсбук Екатерина Захариева.

"Те щяха да налагат нови стандарти и компетентност на всички нива в управлението. И явно първият плод на тяхната компетентност е, че те ще са по-специални от всички. Защото отказват да слушат епидемиолозите? Защото вероятно са безсмъртни? В същото време днес от коронавирус починаха 208 българи. 93,75 % от тях не са били ваксинирани. Най-младият човек от тях е жена на 21 години без придружаващи заболявания. Те искаха промяна и прозрачност. Но вече забравиха, че управлението е отговорност, а не привилегии. Всички сме равни пред пандемията и трябва заедно да излезем от нея", пише още тя.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова индиректно отново атакува ПП с думите "няма готовност г-н председателя (Никола Минчев - председател на 47-НС, ПП - бел.ред.) да вземе отношение по темата въвеждане на зелен сертификат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови