След скандал в НС: Комисия ще разследва полицейско насилие над протестиращите през лятото на 2020

ГЕРБ напусна пленарната зала

Елена Николова 22 юли 2021 в 14:53 9009 1

Снимка Архив

Народното събрание гласува "за" създаването на Временна комисия за разследването на полицейското насилие върху протестиращи на 10 юли и 2 септември 2020 и подслушването на активистите. Тя ще е със срок на действие 3 месеца. 

Предложението беше прието със 199 "за" от 208 присъстващи. 

За членове на комисията бяха предложени Николай Радулов (ИТН), Светлин Митев (ИТН), предложен за зам. председател, Младен Маринов, Тома Биков, Иван Иванов, Крум Дончев, Атанас Атанасов, Николай Христов, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев предложи номинацията на Младен Маринов да се гласува отделно.

"Смятам, че бившият МВР министър Младен Маринов е в конфликт на интереси, тъй като под негово ръководство се случваха всички тези безобразия, затова предлагам НС да гласува разделно неговата кандидатура", каза от парламентарната трибуна червеният депутат.

Предложението му беше подложено на гласуване и се прие с гласовете на всички политически сили, освен ГЕРБ. По време на дебата Мирчев репликира Младен Маринов по повод протестите от миналата година и намесата на полицията в тях. 

"Вие не можете да коментирате полицейското насилие по време на протестите миналата година. Истината е, че подопечните ви полицаи не са скачали върху главите на протестиращите, защото така е решил един или друг, а защото най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести", заяви той. 

Мирчев припомни, че още миналата година БСП са искали изслушване на Маринов в пленарна зала, но той не се е явил пред НС.

“Г-н Маринов, вие нямате право да излизате от тази трибуна и да говорите за протестите, защото вие сте един от виновниците за това, че превърнахте българската полиция в един репресиращ орган срещу българските граждани, които излязоха мирно да протестират", подчерта депутатът от БСП.

ГЕРБ, естествено, се възмутиха как другите партии определяли кой да влезе в парламентарна комисия на паритетен принцип. Според тях това рушало парламентарната практика до момента. 

След окончателното гласуване за създаването на комисията ГЕРБ напуснаха планарната зала, а Тома Биков си направи отвод. И той нямало да участва във Временната комисия по ревизията, в знак на протест.

По-късно депутатите от ГЕРБ се събраха за изявление пред медиите.

"Нещо недопустимо се случи в пленарната зала. Тези 600 хил. български граждани (гласувалите за ГЕРБ на последните избори - б. а.) и парламентарната група на ГЕРБ-СДС беше лишена чрез гласуване от представителство от една от временните комисии в НС. Това е грубо потъпкване на демократичния ред в парламентарната република, в която всеки един народен представител съгласно конституцията и правилника може да бъде избиран, в който и да е ръководен орган на НС в състава на която и да е комисия на НС", каза председателят на групата Десислава Атанасова. 

Политическото движение, чиято основна цел е да махне някой друг се нарича болшевизъм, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Иначе председател на новата комисия за полицейското насилие ще бъде адвокат Николай Хаджигенов - водеща фигура по време на протестите срещу Борисов и Гешев от миналото лято, а сега депутат от Изправи се БГ! Ние идваме!

„Тази комисия ще извърши всички онези действия, които не извърши МВР, освен за да прикрие извършените престъпления. Ще извърши това, което не извърши прокуратурата, а именно – не разследва извършените престъпления. Комисията ще събере всички необходими доказателства, в т.ч. записите от камерите под колоните на МС, които пряко са заснели извършеното от служители на МВР и все още се укриват от прокуратурата, от МВР и от НСО“, заяви той.

По думите му става дума за изтезания, за незаконен арест, за прикриване на престъпления от МВР, в съучастие с прокуратурата - организирана престъпна група, създадена от МВР, ГЕРБ и прокуратурата на Република България.

„Причината, поради която искаме създаването на тази комисия е да съберем доказателства, да разкрием извършените престъпления, да го направим максимално публично, защото това е нещо, което трябва да се знае. Ние, народните представители, поради липса на други институции, дължим това на българските граждани. Така би трябвало да изглежда правосъдието в една нормална държава“, подчерта още Николай Хаджигенов.

Комисията има за цел да установи всички факти и обстоятелства за употребата на сила и помощни средства от МВР, използването на сълзотворен газ срещу журналисти, възрастни хора, жени и деца, както и задържането под стража на протестиращи граждани. Вторият въпрос, който ще разгледа тази комисия, са незаконните подслушвания и следенето на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията, извършвано от различни отдели на МВР, ДАНС, ГДБОП, ДАТО, в съучастие с прокуратурата и специализирания съд и по разпореждане на главния прокурор.

„Ние трябва да разберем защо са подслушвани стотици български граждани, мирни протестиращи, опозиционни политически лидери, в грубо нарушение на закона“, подчерта Николай Хаджигенов.

Според него тези подслушвания са отвратителен акт, който ни връща в най-мрачните години на комунистическото, фашисткото минало, защото този подход на тайните служби не е насочен към запазване на правосъдието, живота, здравето, имуществото на българските граждани. Това е гнусен, отвратителен акт, който наднича под чаршафите на всеки един, с една единствена цел – да запази незаконната власт на тирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови