След провала си пред Венецианската комисия правителството склони да има независим прокурор, който да разследва главния

Ирина Евгениева 07 декември 2019 в 10:37 5360 5

С изменението, което правим сега, създаваме абсолютно независим прокурор, който разследва главния прокурор при хипотеза - извършено престъпление. Той е независим от главния прокурор, разследва и не докладва до внасянето на обвинението, обяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Венецианската комисия ни дава възможност да се съобразим с Конституцията и би трябвало вече и съдиите и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела, каза Борисов.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия излязоха с изключително критични становища за проектозакона на правосъдния министър Данаил Кирилов, който регламентира възможностите за разследване на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Затова и се наложи правителството спешно да "ремонтира" проекта на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия. Когато обсъждаха мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до Урсула фон дер Лайен, с което исках указания какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем към Венецианската комисия. Вчера беше финалното заседание на Венецианската комисия. Излезе анализ - исторически, с препоръки. И както бях обещал - правим извънредно заседание, с което показваме желанието и готовността ни да се съобразим с всички препоръки, заяви Борисов.

Правосъдният министър Данаил Кирилов уточни, че след днешните корекции в проектозакона се създава нова правна фигура, която да разследва главния прокурор. Дава се статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховна касационна прокуратура, той ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ще е с мандат от седем години.

Борисов очаква промените в закона да минат "максимално бързо" в парламента с гласовете на  ГЕРБ и Обединени патриоти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

5

iliapavlov

07.12 2019 в 18:28

б.б хвърля прах в очите на Венициянската комисия"независим прокурор и то от квотата на прокурорската гилдия,ДА ама НЕ казваше покойния П.Бочаров.

17439

4

мнение от IP

07.12 2019 в 15:14

Ами това е пореден опит да финтират Венецианската комисия. Да могат да си изберат Гешев-2 или Цацаров-2.

705

2

order

07.12 2019 в 12:42

Ами то и Лозан Панов е независим ама ти и шайката ти му разгонвате фамилията с целата репресивна държавна машина...
И за туй го вързахте с главпрокурора та белким само него да може да го бъзикате...

А иначе сега за "независим" прокурор сигур ще си избере БАРНИ РЪБала, щото другите юристи били мързеливи, пак според мъдрото заключение на байхУЙя!!!!

4245

1

rrr11

07.12 2019 в 12:13

Щом ще се избира от прокурорската колегия, значи толкова ще е независим. Те същите си избраха Гешев, те ще си изберат и някой послушко, който уж да го разследва.
В такъв случай по-добре въобще да не се създава това звено, само ще се харчат пари от данъкоплатците на вятъра.