След 7-и блок в Козлодуй Борисов обеща и 5G партньорство на САЩ

OFFNews 23 октомври 2020 в 17:01 4458 2

Министър-председателят Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство, съобщават от пресслужбата на правителството.

Срещата идва след серия от остри коментари и дори заплахи за налагане на санкции от страна на Вашингтон към компаниите, строящи т. нар. Турски поток, който Борисов упорито нарича Балкански. Наскоро разследване на сайта Биволъ показа, че газовата тръба, за която кабинетът похарчи 3 милиарда от парите на българските данъкоплатци се полага не от саудитците, с които е подписан договор, а от руски фирми. Проектът на практика засилва енергийната зависимост на България от Москва, а освен всичко друго поне 15 години средствата за строителството му няма да се върнат.

На американската заплаха управляващите реагираха с оферта за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" по американска технология.

По този сюжет в правителственото прессъобщение няма нищо, но се уточнява, че Борисов и Крак са провели среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас и че това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което било "още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а".

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G), съобщават от Министерски съвет.

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединили около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в разговора бе партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения. „Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, изтъкна премиерът Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика“, заяви Бойко Борисов.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

24.10 2020 в 07:56

Хирошима, Нагасаки, Козлодуй, Бори ...ов ...
Допълнете четвъртата дума. Наградата е сладолед на клечка.