Слагат регистрационна табела срещу два пъти повече пари

Юлиан Христов 29 юни 2015 в 10:50 10032 1

Вдигат таксата за монтаж на регистрационни номера по домовете

Таксата за монтаж на регистрационни табели извън пунктовете за регистрация и идентификация на МВР ще бъде вече 4 лв. Това предвиждат предложения за промени в Тарифа № 4 за таксите, които се събират от МВР. 

Към момента за монтаж на табели в и извън пунктовете на МВР се заплаща еднаква такса от 2 лв. От МВР обаче отчитат, че разходите за тази услуга са по-големи за това таксата ще бъде вдигната два пъти. Цената е за брой табела, което означава, че за монтажа на нови табели, собствениците ще трябва да платят 8 лв. Ако самата регистрация на моторното превозно средство (МПС) също трябва да бъде извършена извън пункт на МВР, действащата към момента такса, която остава непроменена - 9 лв.

Така регистрацията на МПС и монтажът на табели по посочен от собственика адрес ще струва общо 17 лв. 

Запазва се таксата от 7000 лв., която е за т.нар. специални номера по желание на собственика на автомобила - собственикът може да си избира надпис или комбинация от шест букви или цифри по желание.

МВР предвижда и въвеждането на нова такса, която е свързана с оценяване на съответствието на пожарогасителни уреди. Това е предвидено с последните промени в Закона за МВР, но не е отразено в наредбата за таксите. Затова за новата услуга ще се плащат 225 лв. за разглеждане на документи и 125 лв. за издаване на удостоверение. През тази процедура трябва да преминат всички производители, вносители и дистрибутори на продукти за пожарогасене, като отношенията им с МВР ще бъдат регламентирани в отделна наредба. 

МВР предлага и някои промени, свързани с дейностите за защита на населението при бедствия и аварии. Отменя се изискването към собственици на хотели, социални домове, както и на директорите на училища, детски градини, социално домове и други обекти с масово пребиваване на хора, да осигуряват индивидуални средства за защита освен за работниците и служителите си, но и за посетителите в съответния обект. Тази отговорност ще пада на кметовете на съответните населени места, чиято отговорност е защита на населението при бедствия и аварии. 

Предложенията за промени трябва да бъдат внесени и гласувани в Министерски съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови