Скандалната депутатка от ГЕРБ подаде оставка

Александра Маркарян 30 ноември 2012 в 10:37 6696 1

Вяра Петрова Снимка: БГНЕС
Вяра Петрова Снимка: БГНЕС

 

Скандалната депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова подаде оставка като депутат и координатор на ПП ГЕРБ-Карнобат пред партията си. В заявление до Изпълнителната комисия на ГЕРБ тя пише, че ще депозира оставката си като депутат и в Народното събрание, ако Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси констатира нарушения.

Оставката идва след серия публикации на OFFNews и "Бесове", които разкриха, че депутатката е източила стотици хиляди левове чрез програми за обучение на безработни и преквалификация на Агенцията по заетостта, финансирани по европейска програма. След тях от БСП подадоха и сигнала за корупция.

Източването е станало чрез фирма на майката на Петрова -  Нели Димитрова Симова (сдружение "Насърчаване на заетостта"). По данни на Мая Манолова от БСП чрез фиктивно обучение са били усвоени над 700 хил. лева.

По една от схемите например е трябвало да се проведе обучение на персонала на к.к. "Елените". По документи камериерките и чистачките на комплекса дълго време са слушали лекции по 8 часа на ден и това се е случило точно в разгара на летния сезон. На практика те едва ли са знаели за провежданото обучение.

"Насърчаване на заетостта" е регистрирано през април 2012 г. Получава пари по четири схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Те са "Адаптивност" (400 хил. лв.), "Развитие"  (100 хил. лв.), "Първа работа" (18 600 лв.), “Образователна интеграция на ученици от етническите малцинства” (180 000 лв.)

Комисията за конфликт на интереси изслуша депутатката и шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова на закрито заседание снощи. След него и двете отказаха да коментират случая. Комисията трябва да се произнесе по него в 14-дневен срок.

След като от ГЕРБ се запознаят с резултатите от проверката на комисията, ще вземат решение за оставката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови