Ще преговаря ли България с Газпром? Донев усуква и не дава ясен отговор

OFFNews 05 август 2022 в 20:52 4427 8

Гълъб Донев

Снимка Министерски съвет-Пресцентър

Служебният министър-председател Гълъб Донев

Ще обявим търг за доставка на втечнен природен газ за България, заяви в интервю за БНТ служебният министър-председател Гълъб Донев. На въпрос дали служебното правителство ще поднови преговорите за доставка на природен газ с "Газпром", Донев отговори, че ще бъдат търсени всички сигурни доставчици на газ.

Донев допълни, че ще се търси доставка на газ на достъпни цени, с предвидими доставки, така че да не правим търгове ден за ден, както се правеше до момента.

"В момента проблемът с доставките на газ е много съществен. Анализът на "Булгаргаз" е, че са осигурени доставките на газ за България до август", заяви той и допълни, че една трета от необходимите количества газ за България не са осигурени.

Служебният премиер каза още, че правителство ще положи всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде пуснат в експлоатация, защото той ще гарантира доставките на газ от Азербайджан.

Относно решението на служебното правителство да бъде отменено решение на предишния кабинет от 22 юли в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на "Ай Си Джи Би“, Гълъб Донев каза, че в решението са били допуснати грешки в имената на членовете на съвета.

"Нас ни обвиняват в неща, които не са свършени от предходния кабинет или за неща, които предстои да свършим", коментира той. 

За решението на Русия да изгони 14 български дипломати, Донев заяви, че консулството на България в Санкт Петербург ще бъде изправено пред ситуация от невъзможност да работи. Но Министерството на външните работи има план да обезпечи българското представителство в Русия.

Премиерът каза още, че в офертата за седемте танкера не е уточнено с кой търговец трябва да бъде сключен договорът:

"Казват ни: "Сключете договор". С кого да сключим договор? В тази система има два търговеца - единият държи капацитета на терминала за регазификация и още един търговец. Ние търсим прекия контакт с производителя на газ, а предишното правителство ни завещава една схема, в която трябва да преговаряме с търговци. Тогава на каква цена ще доставим този газ? Това не означава, че няма да преговаряме с тези доставчици, напротив - ще разширим кръга и го правим прозрачно. Затова казахме, че ще обявим и търг за доставка на втечнен газ".

По думите му не е вярно и че служебното правителство ще спре пътя на България към ОИСР.

Попитан какви са мотивите за смяната на шефа на НАП Румен Спецов, Донев отговори, че са "изключително чисти и ясни":

"Доста добре е анализирано и може да се види от резултатите, които НАП показва за приходната част в бюджета през първите 6 месеца на годината, анализите и прогнозите - че те не съответстват на реалната ситуация в страната".

Премиерът заяви, че ще покаже истинската ситуация в държавата, за да не може партиите да правят предизборната си кампания на гърба на служебното правителство: "Не е много честна игра, но ви гарантирам, че имаме здрави нерви и ще излезем и от тази ситуация. Няма да правим политически коментари, няма да участваме в политическата надпревара".

В момента ситуацията, пред която е изправена Европа, е най-тежката след Втората световна война, коментира още Гълъб Донев. България е надежден, сигурен партньор на НАТО, но България има национални интереси, които трябва да отстоява, отбеляза той. Донев заяви, че няма риск България да бъде въвлечена във войната, но трябва да се положат всички усилия и да се следи това да не се случи.

Министър-председателят коментира и социалната политика на кабинета "Петков". Донев обясни, че социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийни помощи. "Енергийната помощ е увеличена със 100 лева - вече е 623.55 лв. Разширен е и кръгът на правоимащите да я получат - с около 50 000 души. Още този месец линията на бедност ще нарасне от 413 на 504 лв., подчерта Донев, който е и бивш социален министър", каза той.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени", прогнозира премиерът. 

Гълъб Донев заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който ще дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

8

Трябва.

2000

7

OneLifeCrew

05.08 2022 в 23:44

Стара-прастара тактика за отвичане на виманието - заяждаш се гъмогласно за нещо второстепенно, докато на всички им писне и кажат: "Добре де, правете с пенсиите и с цените на хляба и сиренето каквото си искате, само мирясайте с тоя газ"!

2051

6

Propaganda

05.08 2022 в 23:31

"...че ще бъдат търсени всички сигурни доставчици на газ."

Гълъбицо, кога забрави как рашистан ни спря газа, нищо че:

-имахме договори,
-беше платен,
-беше платен прескъпо,
-2014та България нямаше никакво отношение към войната за Крим,
-2022 защитихме едва нашата изконна ЕВРОПЕЙСКА принадлежност,
-газа беше отново беше спрян,
-нищо че беше прескъпо платен, при това с договори.


рация е толкова сигурен доставчик на ресурси колко имаше и геноцид у донбас...путински басни.

2099

5

Mateevk

05.08 2022 в 23:16

Кои са въвлечени досега във войната, освен агресора Русия и жертвата Украйна? Защо пък точно ние ще сме третите, да да трябва толкова да се пазим?

12073

4

IvanofRumen

05.08 2022 в 22:10

Този противна рашистка мутра не мога да го дишам.

1810

3

Maxim

05.08 2022 в 21:56

Хвърчилко се стреми да върне страната ни към зависимост от Масква, Анатема! Не трябва да се позволи орките пак да командват в България.

-60

2

офф бее

05.08 2022 в 21:42

"България е надежден, сигурен партньор на НАТО, но България има национални интереси..."

Гълъбе, България Е НАТО, България Е Европейски Съюз!

Няма НО! Събуй зелените чорапи, шибни си два шамара и започни да работиш ЗА България!

България е надежден, сигурен партньор В НАТО, И българските национални интереси... Без "НО", разбрахме ли се!