Ще има 3 месеца отсрочка за данък печалба и подаване на декларации

OFFNews 18 март 2020 в 21:11 10180 0

Менда Стоянова

Ще има данъчна отсрочка за бизнеса до 30 юни за данъка върху печалбата до тогава се увеличава срока и за подаване на годишните данъчни отчети. Няма промяна по отношение на внасянето на ДДС.

Това предложение в законопроекта за извънредното положение е направено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ преди второ четене. Отстъпката от 5%, която се полага на гражданите при предсрочно внасяне на данък сгради за цялата година до 30 април, се удължава също до 30 юни, става ясно още от промените.

Те ще важат също за едноличните търговци и земеделските стопани. 

За времето на обявеното извънредно положение, чиито срок в момента е 13 април, се спира образуването на нови изпълнителни дела от страна на Националната агенция за приходите (НАП). Това означава, че няма да се обявяват нови вещи и имоти за публична продан, няма да се налагат нови запори и т. н., освен ако това не се налага от от особено важни държавни интереси. Давностните срокове също спират да текат.

Иззетият от Агенция „Митници” етилов алкохол ще се предоставя безплатно на болници, социални домове и др. за дезинфекция.

Предвижда се още през 2020 г. да не се изплащат средства за представително облекло на държавните и другите служители в изпълнителната власт.

Срокът за изготвяне на средносрочната макроикономическа прогноза, която се публикува от Министерството на финансите до 30 април всяка година, се удължава до 31 октомври.

До 13 април се спира обявяването на нови обществени поръчки, освен в особено важни случаи, гласят още промените.

Текстовете ще бъдат разгледани в четвъртък от водещата по законопроекта правна комисия, а в петък да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови