Ще дадем на Слави Трифонов знакова подкрепа от няколко гласа, но непоискани дарове не се носят

Трети мандатоносител е по-вероятно да не получи подобна подкрепа, заяви Томислав Дончев

OFFNews 08 април 2021 в 12:32 7295 0

ГЕРБ ще даде знакова подкрепа за ново правителство, примерно на втория, ако не му достигат 2-3-4-5 гласа. За мен е странно политическа сила, която е получила 5% на избори, да получи третия мандат, но е възможно президентът да го връчи на "Изправи се! Мутри вън". 

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Нова тв. А дали ГЕРБ би дал подкрепа на Демократична България, ако Слави Трифонов не успее да състави правителство и ДБ е следващия мандатоносител? Зависи - какво правителство, с какви цели, отговари Дончев. Според него е по-вероятно ГЕРБ да служи на хората като конструктивна опозиция и да си изпълнява задълженията. 

Подкрепата към Слави Трифонов, ако не му достига малко за съставяне на правителство, не е следизборно съглашение или коалиция, категоричен бе Дончев.

Непоискани дарове обаче не трябва да се носят. Ако някой не иска подобна подкрепа - няма да я получи. Това беше жест, знак в посока усилията България да има стабилно, легитимно правителство, с ясна парламентарна подкрепа, обясни вицепремиерът. 

Той каза, че не познава лично Слави Трифонов. Съобщи още, че не знае да е имало разговори или срещи с него след изборите. 

Относно промени в Конституцията вицепремиерът обяви, че разговори могат да водят с всички. Политиците обаче не трябвало да се държат като „инатливи малки деца” и основната дума следва да е консенсус. Конституция не може да бъде променена от една политическа сила, пък подкрепата ѝ да е била 10-15%. Трябва да се намери по-широк консенсус в парламента. Единственото, което имаме със сигурност, като консенсус, е че нужда от конституционна реформа има”, добави той.

Вицепремиерът каза, че ГЕРБ е готова да бъде опозиция. „За мен най-важното е, освен да организираш улични събития, ако говорим за ролята на конструктивна опозиция, е какви въпроси задаваш и какви предложения правиш. Качеството на управлението зависи от това колко е силна опозицията”, добави той. Дончев посочи, че ГЕРБ няма страх от предсрочни избори. 

Част от вота на българите в чужбина е наказателен, смята още Томислав Дончев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови