Шефката на Агенцията по вписванията също получила бонус

OFFNews 09 ноември 2018 в 16:00 6653 2

Шефката на Агенцията по вписванията също си дала бонус

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева също е получила бонус. Пред журналисти в Министерството на правосъдието тя обясни, че раздадените допълнително средства не са 700 хил. лв., както съобщи в своя статия в. "Сега", а са 599 хил. лв. и от тези пари не са получили служителите, отговорни за срива на Търговския регистър.

Козарева отказа да посочи какъв е бонусът, който сама си е разписала, и посъветва журналистите, проявили интерес към това, да отправят писмено въпросите си. 

В същото време правосъдният министър Цецка Цачева коментира, че може да не е морално раздаването на бонуси и то за периода, в който Търговският регистър не работеше, но в същото време трябвало да се спазва нормативната уредба. Тя обясни, че раздадените бонуси са изчислени по реда на специална наредба, с която се разпределят икономиите от служители, които са били в болнични.

Цачева обяви, че следващият понеделник инспекторатът ще започне проверка по случая с бонусите и ако бъдат установени нарушения ще бъде безкомпромисна. Тя обаче вече била дала най-високата оценка за работата на директора на агенцията. Цачева обяви, че не смята, че е имало нарушения при раздаването на допълнителните пари. В същото време тя е съобразила, че Козарева е спазила препоръките за преодоляване на натрупаните забавяния по работата на ТР, и за това ѝ дала най-високата оценка - единица. 

Самата Цачева не смятала, че е редно "след напрежението, което се създаде" със затруднението на бизнеса и гражданите със срива на регисъра, да се дават бонуси. "Но нека да държим сметка за усилита на всички тези служители, които и в периода на срива изпълняваха задълженита си", обясни Цачева, но допълни, че "не може в цялата агенция само заради срива да не се приложи спряо тях наредбата - между законност и морал има разлика, но това е в правомощията на изпълнителния директор". 

След което Цачева поясни, че козарева е "прецезирала функциите" на всеки един служител и е поставила оценки. 

Самата Козарева обясни, че раздадените бонуси за близо 600 хил. лв. били под сумата, която се изплаща месечно за заплати - 813 хил. лв. Едва трима служители, които имали преки отговорности по безпроблемното функциониране на ТР, не са получили бонуси. Тя побърза да обясни, че все още не говори за вина в работата им. Това било работа на разследващите служби, които все още проверяват причините за срива. Ако се докажела вина на тези хора, не само, че нямало да получат бонуси, но щели да се простят с постовете си. В същото време Козарева обясни, че не вижда пречка тези хора, ако бъдат оневинени, да получат допълнително материално стимулиране.  

"Към момента не са успели да ме убедят, че усилията им са били достатъчни, за да предотвратят срива. Това е неефективно изпълнение на задълженията", поясни тя и каза, че дирекцията, която се занимава пряко с регистъра вече са назначени още двама души.

Като успех в работата на агенцията Козарева посочи, че след срива на ТР няма нито едно заведено дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

09.11 2018 в 16:39

Голямо мазане...Обмислям да искам на шефа бонус от икономията като съм в болнични.

14469

1

случайно прочетох

09.11 2018 в 16:39

Продължават да ни харчат парите за бонуси?
Какви бонуси бе!?!
Имате си заплати!Осигуровки не плащате, не работите, както трябва.
Калинки!