Секретна грама за номинацията на Бокова за ООН изтекла в медиите, Митов сезира ДАНС

OFFNews 26 януари 2016 в 16:04 12822 23

Външният министър Даниел Митов е сезирал ДАНС за изтекла класифицирана информация, свързана с кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН.

Става въпрос за секретна грама със специален гриф от Париж, изтекла в медиите.

Преразказ на грамата се появи вчера в „24 часа“. Според изданието в грамата германският посланик в ЮНЕСКО Микаел Ворбс предупреждава, че забавянето на позицията на България за кандидат на страната за генерален секретар на ООН може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО.

Според Ворбс много държави били изненадани от забавянето при обявяването на българската кандидатура. По думите му ако бъде издигната кандидатурата на Ирина Бокова, чието име се спряга за номинацията заедно с това на Кристалина Георгиева, се очаква тя да бъде избрана, тъй като имала ясно изразена подкрепа от страна на представителите на всички държави.

Ако Бокова бъде избрана за шеф на ООН, ще се наложи да бъде избран нов генерален директор на ЮНЕСКО по-рано от предвиденото.

Ако бъде издигната кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН, Бокова също ще трябва да се оттегли от поста си в ЮНЕСКО, защото не е възможно двама представители на една и съща държава да заемат ръководни длъжности в големи организации от системата на ООН.

Неяснотата по въпроса може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО.

Грамата е получена в Министерството на външните работи в края на миналата седмица, твърди „24 часа“, позовавайки се на свои източници във ведомството.

От Външно министерство са категоричени, че случаят трябва да се разследва, защото е заплаха за националната сигурност на държавата. Оттам потвърждават, че преразказаната информация много се доближава до текста на грамата.

Грамата е подписана от посланика ни в Париж Ангел Чолаков, който представлява страната и в ЮНЕСКО. Тя е изготвена от ресорния дипломат Зорница Грекова, която отговаря за ЮНЕСКО, съобщи Биволъ.

По информация Биволъ обаче Бокова няма шанс да стане шеф на ООН, тъй като ще бъде отхвърлена от Великобритания и САЩ, като сайтът поставя под въпрос и дали думите на Микаел Ворбс са цитирани коректно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

23

Buriata

04.10 2016 в 22:49

Бивол явно са получили доста солидна финансова помощ, за цялата атака, която спретнаха срещу Бокова.