СДС ще връща в редиците си лицата от 'Времето е наше'

Юлиана Ончева 13 юли 2018 в 07:45 9840 8

Новото ръководство на СДС ще връща старите лица на синята партия в редиците й. Първият гост на избрания преди дни председател Румен Христов на "Раковски" 134 бе президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов. 

Христов се надява обратно в СДС да се върнат Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Александър Йорданов и др. лица от романтичното време на сините и така да извади от колапса Съюза на демократичните сили. 

Идеята за спасяването на СДС чрез "старите муцуни" не е нова. На нея залагаше например и бившият лидер Пламен Юруков през 2008 г. 

Софиянски напусна СДС през 2001 г. Тогава Петър Стоянов загуби президентските избори от Георги Първанов, пак през същата година и отстраненият от правителството на Иван Костов вицепремиер Евгений Бакърджиев бе изключен от сините редици. 

След това Софиянски създаде ССД, Бакърджиев - Радикалите. Партията на Софиянски, който бе най-популярният български политик заедно с Петър Стоянов, влезе и в местната власт, и в парламента, където бе в коалиция с ВМРО и  БЗНС – НС. Партията на Бакърджиев не постигна подобен успех. НДСВ на Симеон Сакскобургготски отвя СДС на изборите за депутати и лидерът Иван Костов подаде оставка. 

През 2003 г. Костов обяви, че напуска СДС и създава ДСБ, след разрив с тогавашния лидер Надежда Михайлова. Синьо единство, в учредяването на което участва Надежда Нейнски, обяви на 18 юни т.г., че се разпуска. В декларация от формацията с лидер Христо Панчугов призовават и останалите десни извънпарламента да прекратят съществуването си, за да се появи единна дясна партия. Времето вече не е наше, заявиха от Синьо единство. 

Сега Румен Христов ще търси начин чрез старите лица на СДС да направи отново актуален легендарният девиз на синия съюз от зората на демокрацията "Времето е наше". Предшественикът му Божидар Лукарски искаше партията да направи съюз с НФСБ на Валери Симеонов, отскоро съсед на сините на "Раковски" 134. Христов и заместниците му гледат към ДСБ и Да, България и не искат коалиции с никого от Патриотите. Някога обаче Софиянски, като зам.-председател на СДС, който отговаряше за коалиционната политика, пръв покани лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за партньор на СДС. 

Опонентите на Христов в СДС - неуспелият кандидат за председател Антон Койчев и седесарите около него не искат и да чуят за Да, България. С ДСБ може, ама да дойдат те при нас, е позицията на тези, които искат СДС да завие към Патриотите. 

Междувременно СДС ще укрепва структурите си, ще хвърля по едно око към земеделците на Румен Йончев и тези на Петя Ставрева и ще анализира с кого работят добре по места организациите. Забранени навсякъде са само партньорства с БСП и ДПС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

8

Новак

14.07 2018 в 05:54

Драмата на СДС беше, че в един момент те спряха във времето, излязоха от действителността и достигнаха до падението “Лукарски’. Сега вместо да се върнат в действителността и да продължат напред те се обърнаха и тръгнаха назад. Какво влияние имат днес тези “стари муцини”? На какво са символи та да разчиташ на тях? Бакърджиев и Софиянски бяха силни, но поне в София са нарицателно за корупция. Ал. Йорданов се появява по някакви студия, но си остава с имиджа на аматьор-празнодумец. П. Стоянов беше приличен президент, но последвалото връщане в СДС си беше фиаско. И от тези хора се очаква да вдигат имиджа на партията?

12010

7

t2000

13.07 2018 в 16:41

почна на нафталин да лъха...
абе пенсии, имайте малко уважение към себе си и подкрепете млади, необременени, търсещи промяна хора...

11671

6

безпартийна

13.07 2018 в 14:09

Връщането на старите муцуни като Петър Стоянов, Евгени Бакърджиев, Стефан Софиянски, Надежда Нейнски, Иван Сотиров и сие няма да върнат смисъла на "Времето е наше". Това време отмина. Заради тях самите. След като принудиха Иван Костов, най-успешният ни държавник от 70 години, да се оттегли от политиката, тяхното завръщане е вече без значение за онези, които подкрепяха СДС. Единственият шанс на СДС да запази част от миналото си, е Демократична България. Но много се съмнявам, че там ще ги чакат с отворени обятия. Тъжно е да се сбогуваш с нещо, на което си държал.

23293

4

Стефан

13.07 2018 в 11:03

А освен това, аз планирам да стана отново млад, здрав, и красив.
Хи-хи!

12359

3

kibrito

13.07 2018 в 09:29

А "Музикална стълбица" със Тома Спространов или "Пулсираше ноти" няма ли да върнат по БНР...Тези наистина вярват във възкресението.

17439

2

мнение от IP

13.07 2018 в 08:40

Пък аз помня, че Петър Стоянов подкрепи Бареков ..и други неща. По-добре да се разпуснат, че ще се превърнат в клуб на пенсионера. Заприличват на БСП преди устатата Нинова да заложи на разни модерни недемократични каузи на ограничени хора..

12017

1

Кулин бан

13.07 2018 в 07:49

Със стари к... нов бардак не бива.

Тези лица са си изиграли ролите, сега трябват нови лица.