Съветниците от ДБ: В бюджета на София ще видим само претоплени обещания

OFFNews 14 януари 2021 в 13:01 1010 0

Кой плаща за недомислиците на общината? Отговорът е прост: винаги плащат софиянци. Независимо дали става дума за ремонт на ремонта, за нерентабилния и отровен мегапроект за инсинератор, или за проформа обществени обсъждания по важни въпроси, подходът е един и същ. Парите на софиянци се харчат безстопанствено – без адекватна публичност, без достатъчно време за сериозна дискусия, без прозрачна, обществено достъпна информация. 

Това се казва в декларация от групата на Демократична България в Столичния общински съвет, в която съветниците осъждат начина на харчене на парите на софиянци. От ДБ посочват два примера за това: обществената поръчка за инсталацията за горене на боклук – така наречения инсинератор, и проектът за бюджет 2021 на София.

Какво виждаме в първия случай? Общинското дружество “Топлофикация София” обяви тази седмица обществената поръчка за Инсинератора на стойност 350 млн. лв. Поръчка за проект, основан на грешни сметки. Заводът за боклук, който трябва да захранва инсинератора, “произвежда” три пъти по-малко материал годишно от заложените в проекта и в обществената поръчка 180 хил. тона.

Неслучайно едно от първите ни питания в общинския съвет беше именно по тази тема. Поискахме да разберем защо Столична община отказва да изпълни влезлите в сила съдебни решения, според които трябва да предостави на гражданите важна за тях информация по проекта за инсинератора? Сред информацията, отказана от кмета, е, разбира се, и анализът на разходите и ползите, както и анализът на осъществимостта на проекта. Неколкократно повдигахме и въпроса за провеждане на местен референдум, дори събрахме необходимите подписи, за да бъде разгледано предложението ни от Столичния общински съвет. Мнозинството обаче така и не даде думата на столичани по въпрос, важен не само за джобовете, но и за здравето им. Скоро ще имаме и изпълнител на поръчката, по всяка вероятност предварително избран от същата тази корумпирана и некадърна администрация.

Във втория ни пример става дума не просто за някакъв проект, а за проекта на проектите – за това как столичната администрация ще харчи парите на столичани през годината. Накъде ще ги насочи? В какво бъдеще ще ги вложи? Какво повече ще може да постигне София през новата година? Или, съвсем просто казано, ще живеят ли по-добре столичани през 2021 г.? Или ще получим още една година от същото, още една година на пропуснати възможности, още една година на компромисни градоустройствени решения, работа на парче и проекти, които са #hubavi, ама не са готови? По вече утвърдена традиция проектът за бюджет на столицата се предоставя на общинските съветници отвъд последния момент, което ще лиши и съветниците, и гражданите от време за задълбочен прочит. И отсега е ясно – без истинско обществено обсъждане, заявяват съветниците от ДБ. 

Не е трудно да се предположи, че ще имаме отново бюджет, в който няма да видим нищо от амбицията, която София заслужава. Ще видим само претоплените неизпълнени обещания, чиято реализация софиянци се умориха да чакат,  категорични са от ДБ в СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови