Сачева: Ако намалим обхвата на мярката 60/40, парите ще стигнат до юни

Личните асистенти ще получават 930 лв. догодина

OFFNews 23 октомври 2020 в 15:30 2484 0

Парите по мярката 60/40 ще стигнат до април, ако продължи да действа в този вид.

След 1 януари обаче вероятно ще говорим за по фокусирано използване на тази помощ върху конкретни сектори, които се очаква да бъдат най-пострадали и евентуално да се намали обхвата на мярката, за да могат средствата да стигнат за първата половина на следващата година. Предвидени са 300 млн. лева и имаме възможност, ако се приеме по фокусиран вариант на мярката, да продължи до 30 юни, но ако се запази в този вид, парите биха стигнали до април.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг заедно с зам.-министъра Адриана Стоименова. 

По думите на Сачева всичко зависи от развитието на кризата. "От началото на кризата даваме тримесечни периоди, уверяваме бизнеса в държавната подкрепа, но на три месеца променяме дизайна на методика, като се съобразяваме с икономическите показатели". 

Промени в Закона за личните асистенти 

С около 200 лв. повече ще получават личните асистенти от 1 януари следващата година, добави още ресорният министър относно промени в Закона за личната помощ. Законът продължава да действа и през следващата година.

От януари личен асистент ще може да получава 930 лв., а не както досега 730 лв. Това ще се случи след увеличаването на минималната работна заплата, каза тя.

Социалният министър увери, че личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори, което гарантира осигурителните им права. Законът за личната помощ трябва да действа заедно със Закона за социалните услуги, каза още Сачева.

Всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления за това, биха могли да го направят както в рамките на следващите месеци, така и след първи януари.

Средствата, предвидени за 2021 г. са 214,6 млн.лв., а по Закона за социалните услуги са заложени още 85 млн. лева също за асистентска услуга, каза Сачева. Към 18 октомври подадените заявления са 249 493. От 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя както по Закона за личната помощ, така и за социални услуги, разясни още министърът.

32 255 действащи договори на лични асистенти, а потребителите са 31 556 на брой, обяви още Сачева. Днес ще бъдат внесени тези промени, срокът за обсъждане е 14 дни, промените ще влязат в сила от 1 януари 2021г.

Според зам.-министър Адриана Стоименова е важно да има подобрения на Закона за личната помощ, да се завиши контрола и качеството на услугите. Общините ще имат права да упражняват контрол."Внасяме промени, с които искаме да направим някои подобрения, така че той да бъде по-приложим и да отстраним някои слабости, които сме констатирали", каза още тя.

Ползватели на Закона за личната помощ са всички хора с увреждания, не само децата. Към момента 8% са децата с асистент, останалите са възрастни хора, поясни Стоименова. Право на личен асистент ще имат и лица с над 70.1 % увреждания до 89.9% обяви Стоименова.

Семейни помощи за всички деца

От проекта за държавния бюджет за следващата година, който Министерството на финансите публикува, стана ясно, че предвидените месечни семейни помощи за всички деца и еднократна помощ за всеки ученик от I до VIII клас без оглед на доходите ще важат само за 2021 година.

Деница Сачева заяви, че след като се види каква е ефективността от тях и зависи кой ще управлява след това, няма проблем да се продължи с надбавките. Предложихме помощите за първи и осми клас да се увеличат и да бъдат по 300 лв. и също са без подоходен тест. "Нека видим колко души ще се възползват и ще можем да предложим и по-добри политики, разбира се, стига ние да трябва да отговаряме за това", обясни министърът на труда  исоциалната политика. 

Ние ясно сме казали, че месечните добавки от 50 лв. за пенсионерите ще действат до 30 март заради необходимостта да се премине през зимния сезон, който очакваме да бъде по-тежък. Има нужда от закупуване на повече лекарства. Средните разходи на един пенсионер за лекарства са 56 лв., така че добавката е обвързана с това и с факта, че зимния сезон ще приключи тогава, смята Сачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови