Руски кораб, превозващ украинско зърно, е задържан от Турция

OFFNews 03 юли 2022 в 20:49 5246 1

Жибек Жоли

Снимка JPG Marine

"Жибек Жоли" на котва в Турция

Турските митнически власти са задържали руски товарен кораб, превозващ зърно, което според Украйна е откраднато, съобщи днес украинският посланик в Турция Васил Боднар, цитиран от Ройтерс.

Посолството на Украйна в Анкара поиска тази седмица от Турция да задържи плаващия под руски флаг товарен кораб "Жибек Жоли" според служител и документи, видени от Ройтерс.

Репортери на Ройтерс са видели "Жибек Жоли" закотвен на около един километър от брега и извън пристанището Карасу днес, без очевидни признаци на движение на борда.

„Имаме пълно съдействие. Корабът в момента е на входа на пристанището и е задържан от митническите властите на Турция,“ каза Васил Боднар пред украинска национална телевизия.

Боднар уточни, че съдбата на кораба ще бъде решена от среща на разследващи случая утре и че Украйна се надява зърното да бъде конфискувано.

Украйна обвини Русия в кражба на зърно от териториите, които руските сили са завзели от началото на руската инвазия в края на февруари. По-рано Кремъл отрече Русия да е откраднала украинско зърно.

Служител на украинското външно министерство, позовавайки се на информация от морската администрация на Украйна, каза пред Ройтерс в петък, че "Жибек Жоли" е натоварил първия товар от около 4500 тона украинско зърно от Бердянск, окупирано от Русия пристанище в Южна Украйна.

Регионалните пристанищни власти в Сакария не бяха открити за коментар. Турското външно министерство не отговори на молбата да коментар.

Представител на турската митница в пристанище Карасу не потвърди, нито отрече информацията на Киев за задържането на руския товарен кораб, допълва ТАСС.

В момента не мога да потвърдя или отрека тази информация. Мога само да кажа, че този кораб не е в пристанището. Но не изключвам, че може да е в открити води в непосредствена близост до пристанище Карасу“, посочи представителят пред руската агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

1

Niko Kolev

03.07 2022 в 23:34

Ох, какви ли глупости ще измислят сега орките, за да оправдаят кражбата?
Дали няма да измислят нещо за Запада?