Румен Христов: СДС и ГЕРБ - да не забравяме Каденабия

OFFNews 21 март 2019 в 09:53 3361 0

СДС ще предложи знакови имена за общата листа с ГЕРБ. Предложенито за коалиция между двете партии ще бъде обсъдено и гласувано от Националния съвет на сините.

Това заяви председателят на СДС Румен Христов по БНТ по повод срещата с Борисов и Цветанов вчера, след която стана ясно, че ГЕРБ ще даде две места в листата на Съюза на демократичните сили, едно от които избираемо. 

Това беше сигнал към Националния съвет на СДС ако евентуално постигнем съгласие, на какво можем да разчитаме", коментира Христов.

Според него призивът на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол е бил катализаторът за започване на преговори с ГЕРБ. Ръководството на СДС е получило мандат от Националния съвет на партията да преговаря с бг членките на ЕНП - ДСБ, ДБГ и ГЕРБ. 

"Това не е първият призив от страна на ЕНП към български партии. Имаше няколко преди това в годините. Едното е много знаково - в Каденабия, след което се сформира ОДС. Благодарение на това обединение ние постигнахме 138 депутата и самостоятелно мнозинство", припомни Христов.

"Имаме различия с политическа партия ГЕРБ, ние ги критикуваме конструктивно и аналитично във вътрешнополитически план", коментира той, цитирайки несъгласието им с изграждането на АЕЦ Белене и притесненията им във връзка с "Турски поток" и обвързаността с Русия. 

Преди 10 години, пак през март в Каденабия, на брега на Лаго ди Комо в Италия, се проведе срещата на лидерите на десните партии, в която участваха ГЕРБ, СДС, ДСБ, Демократическата партия, Партия Обединени земеделци, които са членове на Европейската народна партия. Във форума, организиран от "Конрад Аденауер, участваха и БНД, ЕНП, ССД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови