Регионалният министър прехвърли вината за водния режим в Перник на кмета и областния

Георги А. Ангелов 13 декември 2019 в 14:33 4874 2

Петя Аврамова

Не мога да коментирам документ, който не съм виждала. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по повод постановлението на прокурор Красимира Минчева от Окръжна прокуратура Перник. В него се казва, че вината за водния режим в Перник е на министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда и водите Нено Димов. "С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК", пише в постановлението на държавното обвинение.

“Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като принципал на ВиК дружествата има ангажимент за изграждането и поддръжката на ВиК инфраструктурата, която е държавна и общинска собственост. ВиК дружествата управляват тази собственост с договор, който имат с ВиК асоциациите. Така, че ако имаме ангажимент, той е по поддръжка, ремонт, изграждане и рехабилитация на инфраструктурата”, каза Аврамова, от което може да се заключи, че тя не вижда вина в министерството и в себе си. “Ако има грешка в управлението на ВиК дружеството, чиито принципал е министерството, респективно министъра, ако има проблем и грешка, то аз бих го отчела, като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността за да се съхрани водния ресурс по-дълго”, допусна все пак някаква вина  Аврамова.

Тя прехвърли вината за режима на бившия кмет на Перник Вяра Церовска и бившия областният управител Ирена Соколова (и двете от ГЕРБ). На въпрос на OFFnews дали забавянето на обявяването на водния режим в Перник има общо с местните избори Аврамова отговори: “Не мога да коментирам с какво има връзка, истината е, че в Наредба 4 пише, че ВиК дружеството трябва да уведоми органите на изпълнителната власт, каквито са кмета и областния управител. Дори няма задължение ВиК дружеството да уведомява регионалното министерството или Министерството на околната среда и водите или друга държавна структура. Така че е трябвало, съвместно с кмета, с областния управител, да бъде въведен водния режим. Това е мой личен поглед, нека органите да си свършат работата, да проследят целия режим на стопанисване на язовира, черпените количества, на разрешителните за водочерпене”. Ако има пропуск, ако има грешка, да го каже специализираните органи, завърши темата Аврамова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Tanss

13.12 2019 в 16:15

То това е съвсем очаквано да си прехвърлят вината един на друг. Само че не е сега подходящото време, нека първо да намерят решение на проблема, пък после да се обвиняват.

14469

1

случайно прочетох

13.12 2019 в 16:15

Катма...
 
X

Да помогнем на украинските деца!