Реформаторите отново поискаха оставките на Мавродиев и Искров

Ивайло Анев 29 януари 2015 в 11:00 4856 3

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

Реформаторският блок настоя за оставки на управителя на БНБ Иван Искров и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Това стана ясно от изказване на съпредседателя на ПГ на реформаторите Радан Кънев.

Преди дни във Фейсбук Кънев коментира глобите, наложени на издателя на "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа" от финансовия регулатор. Припомняме, че КФН глобиха издателската група с общо 160 000 лева заради "пазарна манипулация".

Тогава той описа методите на КФН като тоталитарни и зададе въпроса допустимо ли е изобщо в демократична държава да се упражнява контрол върху медиите, и то от органи с различни контролни функции.

"Необходимо е единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори, и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото ни няма повече да страда от подобна безотговорност", заяви Кънев от парламентарната трибуна днес.

В закона за БНБ обаче се казва, че Народното събрание не може да прекрати мандата на Искров и ако депутатите искат това да се случи, законът трябва да бъде променен.

Според Кънев през изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не са изпълнили законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да спомагат превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в българската икономика.

"Напротив – те допуснаха системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари. За годините на кризата, над 20 милиарда лева спестявания в банките напуснаха страната, а над две трети от активите на българските пенсионни фондове бяха инвестирани зад граница", заяви лидерът на ДСБ.

Реформаторите са категорични, че е допуснато значителна част от инвестираните в българските финансови институции средства да бъдат вложени в свързани с ръководствата на тези институции лица. "Немалка част от тях бяха използвани за финансиране на губещи бизнеси, корупционни схеми, медийно-политически проекти и пряка политическа дейност", разкри Кънев.

Според него днес има основателни съмнения, че част от тези средства, спестени от обикновени български граждани и фирми, са били вложени и в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние.

Синият лидер добави, че този начин спестяванията на българите, вместо да работят за икономическо възстановяване и нови работни места, са потънали в блатото на политическата корупция и са допринесли за обедняването на населението и обогатяването на мафията.

Реформаторите добавят, че место да градят доверие, БНБ и КФН са се превърнали във фактори на нестабилност за финансовата система на страната.

"Особено скандално е, че КФН пренебрегна правомощията си, когато трябваше да защити обществения интерес, но си позволи да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, които разкриха бездействието ѝ", допълват от блока.

В края на на декларацията си съпредседателят на ПГ на блока сподели, че е работил в бакалия и от там е научил, че когато едни пари липсват- те са откраднати.  И че когато не изриташ крадеца навреме плащат всички. "Много Ви моля да не допуснем да плащат всички български граждани", помоли Кънев.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви в парламента, че партията му продължава да настоява за оставка на шефа на БНБ, Иван Искров, но не се нае да коментира казуса с исканата оставка на Мавродиев,като отбеляза само, че няма какво да каже, предаде наш репортер.

Депутатът от БСП Таско Еременков обяви искането на Реформаторския блок като странно. Той припомни, че социалистите са искали Мавродиев и Искров да бъдат изслушани в парламента, но не били подкрепени от управляващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!