Реформатори предлагат нова процедура за КЗК

ОFFNews 06 април 2016 в 11:58 2816 2

Депутати от Реформаторския блок (РБ) внесоха в парламента проект на решение за стартиране на нова процедура за избор на състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Инициативата е на представителите на Гражданския съвет Мартин Димитров и Петър Славов и е подкрепена от от други депутати от РБ - Вили Лилков (ДСБ), Атанас Атанасов (ДСБ), Борис Станимиров (ДСБ) и Корман Исмаилов (НПСД). Под нея не са се подписали от СДС и ДБГ.

Те предлагат да се прекрати процедурата, започната на 24 февруари тази година и да стартира нова. В началото на миналия месец единственият кандидат за председател на КЗК - Росен Желязков, се отказа от състезанието. До това се стигна, след премиерът Бойко Борисов нареди на ГЕРБ да не участва в процедурата по избор на нов състав. Причина за това искане беше обвинението на лидера на ДСБ Радан Кънев, че за новия състав на КЗК се правят задкулисни договорки.

Оттогава обаче процедурата така и не беше прекратена и не беше започната нова. На 14 март Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че "следващите няколко седмици да се рестартира процедурата за избор на състав на КЗК", но до момента това не се е случило.

Днес Димитров и Славов предложиха и промени в самите правила, по които може да се предлагат кандидати за председател и членове на КЗК. Те предлагат и представители на неправителствения сектор да могат да внасят в Народното събрание мотивирани кандидатури за членове на комисията.

Реформаторите предлагат още срокът за предложение на кандидати да бъде 21 дни, вместо едва 7 в момента, за да има възможност да се съберат повече кандидатури.

„Тази процедура не може да се бави повече. При сегашния неефективен състав на КЗК, Народното събрание не може да бездейства, при положение, че мандатът на този състав изтече преди 6 месеца“, коментира Петър Славов.

Мартин Димитров пък обясни, че е нужен изборът на нова КЗК, която да предприеме решителни действия срещу монополите и картелите в България. "Крайно време е държавата да покаже решителни действия срещу монополите и картелите, както виждаме това в съседна Румъния. Необоснованото забавяне на избора създаде безвремие, на което трябва да се сложи точка“, обясни Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови