Реформата в МВР буксува: Синдикатите обявиха протестни митинги, ръководството е на тяхна страна

Ружа Райчева 23 май 2022 в 11:00 2327 1

Снимка БТА/Валентин Шоков

Ръководството на Министерството на вътрешните работи чака актуализацията на бюджета и застава на страната на полицейските синдикални организации, които искат повишаване на заплатите за служителите на МВР и организират национални протестни митинги на 3 и 12 юни.

Това заяви днес зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев на тържествена церемония по повод 24 май. Той поздрави курсантите на Академията на МВР по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Категоричната позиция на политическото ръководство на МВР е, че заставаме зад справедливите искания на синдикатите в министерството за повишаване на доходите. Всички виждаме каква е обстановката - с досегашните заплати просто става трудно. Има неща, които ние в рамките на нашето министерство не можем да решим. Всички чакаме актуализацията на бюджета лятото. До голяма степен МВР си е свършило работата."

Темелакиев обясни, че по отношение на планираните реформи процесът върви "много ритмично" и голяма част от ангажиментите от страна на министерството вече са изпълнени. "По отношение на контактите със синдикатите смея да кажа, че социалният диалог нито за миг не е прекъсван. Наред с редовните съвети за социално партньорство, какъвто предстои в началото на юни, ние провеждаме и извънредни съвети, на които обсъждаме всички проблеми. Има още работа – ще я свършим", каза той.

От полицейските синдикални организации настояват, че предвидената структурната реформа в министерството е фрагментарна и недостатъчна. Причината за недоволството им е "липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни". Те настояват за реална реформа, по-високи възнаграждения и твърдят, че въпреки провелите се срещи, "не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция".

"Тя вече е в ход, но сами разбирате, че една дълбока реформа във вида, в който се намира МВР в момента, със сигурност ще отнеме повече от половин година, за да се случат нещата както ние искаме. Конкретната стъпка за увеличение на заплащането на служители на МВР е увеличение на бюджета на МВР, което да регламентира изплащането на по-високи възнаграждения, а това зависи от актуализацията на бюджета на правителството", каза Стоян Темелакиев.

Вътрешният зам.-министър каза, че е възможно да има увеличение на заплатите служителите на МВР, но не пожела да се ангажира с дати или конкретни  цифри.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) призовават членовете и симпатизантите си да излязат на 3 юни мълчалив протест пред сградите, в които работят. Ще бъде организиран и национален митинг на 12 юни, съобщиха от синдикалните организации в прессъобщение до медиите.

Като форма на протест от синдикатите призовават симпатизантите им да носят върху униформеното си облекло значки и лентички, символизиращи протеста.

На 27 април синдикатите са отправили покана към народни представители от управляващата коалиция за среща по въпроси, свързани с изпълнението на Програмата за управление на страната, но не са получили отговор, посочват те в прессъобщението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!