Референдум решава дали Обзор ще се отдели от Несебър при сблъсък на политика и интереси

OFFNews 26 февруари 2021 в 18:40 2426 0

Местен референдум ще бъде проведен тази неделя в Обзор. Живеещите там и в шест села - Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница, ще гласуват с "Да" или "Не" - населените места да бъдат отделени в самостоятелна община, с административен център Обзор. В момента те са към община Несебър.

До провеждането на референдума не се е стигнало лесно и напрежението продължава и в последната седмица. Със съдействието на кмета на Несебър Димитров (независим, подкрепен от БСП) общинският съвет в Несебър отказа да насрочи дата за провеждането на референдума, като впоследствие това е извършено с решение на областния управител на Бургас. Разбираемо, Димитров (независим, подкрепен от БСП), държи Обзор да остане в общината му. Кметът на Обзор - Николай Димитров (ГЕРБ) е на друго мнение.

За да бъде признат референдумът, трябва в допитването да участват не по-малко от 40% от хората, които имат право на глас и повече от половината от тях трябва да са отговорили с "Да" на въпроса. След това, при положителен вот, се задейства процедурата и областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерски съвет. Това трябва да стане в двуседмичен срок. Крайното решение се взима от МС.

Въпреки, че от ГЕРБ не използват пълноценно в медиите ресурса си за отделянето на малката община заради намесата на областния управител, изглежда че управляващата партия подкрепя отделянето.

Пред БГНЕС Димитров твърди, че финансовите разчети от 2008 г. до 2020 година са достатъчно показателни, че отделянето на Обзор в самостоятелна община ще бъде пагубно за бъдещото развитие за морския град: „Разходите на кметство Обзор и съставните селища са около 38 милиона лева. Приходите от местните данъци за 2008 – 2020 година са 16 милиона лева. Има един дефицит от 22 млн. лв. Не е нужно аз да убеждавам жителите на Обзор, че някой ги тегли в неизвестна посока, затова ние водим кампания, която е да обединява хората . Обединението е по-велико от разединението.”

Кметът на Обзор Христо Янев пък е категоричен, че Несебър спъва развитието на града. Не се отделяли достатъчно средства за инфраструктура и археология, а разчетите показвали, че сами ще се справят по-добре.

Община Несебър се опитва всячески да саботира предстоящото гласуване за референдума, твърдят в своя позиция до медиите от Инициативния комитет за обособяване на нова община с център град Обзор.

Според Инициативния комитет действията на несебърската администрация били с цел да се опорочи вотът.

Като пример те дават, че седмици преди вота кметът на Община Несебър Николай Димитров заличил 190 лица с настоящи адреси в Обзор и някои от селата, участващи в референдума. Според тях голямата си част това са хора, включили се в подписката за насрочване на референдума и поддръжници на отделянето на Обзор в отделна община. Така той ги лишил от правото да гласуват.

Цифрата може да изглежда малка, но при регистрирани около 2000 избиратели в Обзор, тези 190 заличени гласа със сигурност ще окажат влияние върху крайния резултат, поясняват от Инициативния комитет.

Димитров отрича тези цифри. "Напротив, в Обзор през 2019 година право на глас са имали 1890, сега са 1780. В Баня, Емона броят също е намален, в Раковсково, Приселци, Паницово и Козница жителите са по-малко от тези, които дадоха вота си на местните избори. Говори се , че в Паницово имало допълнително регистрирани сто човека, а то всичките са 91. Избирателните списъци са актуализирани заради предстоящите парламентарни избори след проверка от комисия и полиция", твърди той пред БНР Бургас.

Много от хората със заличени права са подали жалби в съда. Вече има съдебни определения, които им дават право да бъдат отново вписани като гласоподаватели. Общинската избирателна комисия в Несебър обаче отказва да го направи.

Според Инициативния комитет било ирония, че законът възлага организирането на референдума на лице, разследвано за ръководене на организирана престъпна група за купуване на гласове. Дни преди местните избори през 2019 г. полицията задържа Николай Димитров, който пак беше кмет в акция срещу купуването на гласове в града. Димитров бе обвинен за ръководител на организираната престъпна група.

“Като зачитаме презумпцията за невиновност на всяко неосъдено с влязла сила присъда лице, изразяваме сериозното си безпокойство, че толкова важен и исторически обществен интерес, като провеждането на референдум за обособяване на нова община е възложен за организиране именно на Николай Димитров в качеството му на кмет на община Несебър, пишат още от Инициативния комитет.

Според местни хора зад това отделяне в отделна община на Несебър стоят и интереси на местния и друг строителен и хотелиерски едър бизнес. В случая новата община ще може да взима сама решения за урбанизацията и застрояването на морския бряг и няма да се налага да минават през кмета и общинския съвет на Несебър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови