РБ почти прие условията на Зелените, но коалиция още няма

Владимир Йончев 26 август 2014 в 15:52 5934 7

Зелените вече бяха част от Реформаторския блок, но го напуснаха преди евроизборите с аргумента, че са от различни политически семейства.

Реформаторския блок прие напълно 2 от петте условия на Зелените, а по другите три има голямо сближаване на позициите. Въпреки това коалиция между двете политически сили все още няма.

Това стана ясно след преговорите за влизане на Зелените в Реформаторския блок, които текат от няколко дни.

Още преди започването им Зелените поставиха 5 условия, които определиха като демаркационна линия, от която няма да отстъпят.

Те бяха следните:

1) да се отстоява забраната за ГМО в земеделието;

2) да се отстоява забраната за неконвенционални методи за проучване и добив на нефт и газ;

3) да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности;

4) да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в природен парк Витоша (освен на заслони, хижи, водохващания, пречиствателни съоръжения и сгради за управлението на парка). Забрана за жилищно, туристическо и спортно строителство на 2 километра от черноморския бряг в защитените зони по местообитанията от НАТУРА 2000 и в местностите Кара дере, Паша дере и къмпинг Корал;

5) да не се допускат в кандидатски листи щатни или нещатни служители или секретни сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Предприемане на законодателни инициативи за лустрация.

По точки 1 и 5 съгласие е лесно постижимо, се казва в писмо разпространено от пресцентъра на Реформаторския блок.

По т. 2, 3 и 4, между партиите от десния център и Зелените има принципни различия във всички държави от ЕС.

Независимо от това, ние сме склонни да приемем позицията Ви, че има нужда от сериозна преценка на рисковете и икономическите ползи от нетрадиционните методи за добив на газ и нефт, както и от нуждата от нови ядрени мощности.
Ние настояваме за кратък мандат на 43 НС и избори за ВНС заедно с президентските избори през есента на 2016 година. Съгласни сме с Вас, че в този период, България не трябва да предприема резки законодателни промени в областта на енергодобива, нито да прибързва с големи енергийни проекти а да извърши задълбочена и стратегическа преценка на нуждите, рисковете и икономическите ползи.

По отношение на възможностите за застрояване в защитени територии, РБ отстоява позицията си, че трябва да бъде наложен мораториум върху устройствените планове и строителните разрешения до влизане в сила на плановете за управление на парковете и заповедите за зоните, попадащи в "Натура 2000". Плановете и заповедите трябва да отразяват трудния баланс между икономическия интерес на местните общности, правата на собствениците на земи и общия интерес от опазване на българската природа, съобщават още Реформаторите.

На този етап мога само да кажа, че има подготвен меморандум, по който сме се съгласили, и който отговаря на нашата демаркационна линия, но той не е подписан все още. Преговорите по същество не са приключили и докато всичко не е решено, нищо не е решено. До утре вечер ще има окончателно решение по въпроса, каза пред OFFNews съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови