Радостин Василев: ИТН е терористична организация, срам за хилядите хора, които ги подкрепиха

Министърът на спорта в оставка няма да прави своя партия и не е получавал покана за листите на "Продължаваме промяната"

Ружа Райчева 23 юни 2022 в 12:00 4523 0

Радостин Василев

Снимка Асен Тонев/БТА

Радостин Василев в НС

Министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев обяви доскорошната си партия "Има такъв народ" за терористична организация, която саботира цялата държава.

"Срам и позор за хилядите хора, които подкрепиха тази идея. Със сигурност тази партия няма да е част от следващия парламент", заяви Василев пред БНТ тази сутрин.

След като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от правителството, Радостин Василев поведе групата депутати отцепници от ИТН. Заедно те обявиха, че партията им е  "пробита от мафията".

"Аз съм песимист по отношение на търсене на подкрепа в "Има такъв народ". Видях ги, когато гласуваха вчера (бел.ред – ИТН подкрепиха вота на недоверие към правителството заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"). Явно са хора, които предпочитат волята на един лидер и двамата му служители пред бъдещето на България", каза Василев.

Той твърди, че отдавна не разговаря със своите вече бивши колеги от парламентарната група на ИТН. По думите му някои от другите шестима депутати отцепници все още правят опити да разговарят с тях, но според Василев в това няма никакъв смисъл - загуба на време и енергия.

"Единственото нещо, което не мога да приема, е това да подкрепя модела, срещу който сме се борили. Нито ми е обещаван пост, нито съм приемал", заяви Радостин Василев.

Той е на мнение, че освен всичко, от ИТН не искат вътрешният министър Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ и са против съответния законопроект на ПП.

Радостин Василев обяви, че е готов да се подложи публично на детектор на лъжата, за да опровергае думите, че е напуснал "Има такъв народ" заради обещана облага, но държи първо Тошко Йорданов да се подложи на полиграф и да отговори на няколко въпроса, свързани с корупция.

"Колегите от ПП са категорични по отношение на влизането в задкулисни договорки с цел на всяка цена да има някакво парламентарно мнозинство. По-скоро се разчиташе на съвестта на хора, които сега трябваше да излязат и да кажат: "Ние се противопоставяме на хвърлянето на държавата в хаос!", каза министърът на младежта и спорта в оставка.

Радостин Василев отрече слуховете, че подготвя свой политически проект

След успешното гласуване на вота на недоверие вчера Радостин Василев заяви, че не е получавал покана да се присъедини към ПП след напускането му на ИТН, както и че не е обмислял такъв вариант.

"Не съм формирал становище какво мога да правя оттук нататък, нито съм получавал покана. Разговаряме с колегите, оказа се, че имаме голяма подкрепа и може да разсъждаваме върху нещо заедно. Това, което излезе като информация за създаване на партия, е спекулация", каза вчера Василев в кулоарите на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови