Радев за разследването в Барселона: Тежък случай. Засяга не само Борисов, а и България

OFFNews 25 февруари 2020 в 18:40 4348 1

Президентът Румен Радев заяви днес, че няма никакво отношение към действията на прокуратурата и на полицията на чужди държави във връзка с разследването на подозренията за връзка на българския премиер с "международно изпиране на пари" в Барселона.

„Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, той засяга и България и във вътрешен, и в международен план“, каза Радев в отговор на въпрос за изказването на премиера, в което той обвърза планирано публикуване на статията за разследването в испанската преса с шествието в памет на Васил Левски на 19 февруари в София.

„Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрия съветник“, заяви още президентът.

Преговорите за намаление на цената на руския газ

В отговор на въпрос, свързан с телефонния му разговор с руския президент Владимир Путин и последвалата реакция на министъра на енергетиката, Радев заяви:

"При преговорите с Русия за намаление на цената на природния газ явно трябва да има изразена политическа воля, защото експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат. Министърът на енергетиката трябва да се замисли дали достатъчно добре си вършат работата и защо България изостава."

„Цената на газта е най-важната тема към момента и това е продължение на моя разговор с президента Путин, който имах по време на посещението си в Санкт Петербург в началото на юли миналата година“, каза Радев.

„От осем държави, които са обект на „газовото“ дело между „Газпром“ и ЕК, само България не получава намаление на цената. Реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо за газта от Русия, което е недопустимо“, заяви президентът.

Държавният глава изрази надежда в скоро време страната ни да получи намаление на цената, защото в противен случай губят българските домакинства, икономиката ни и нашата конкурентоспособност.

По повод решението да се отложи влизането на България в т. нар. чакалня на еврозоната президентът посочи, че пълноправното и надеждно участие на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз означава и членство в еврозоната:

„Въпросът обаче е как ще стигнем дотам. От действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани“, заяви Румен Радев.

Президентът очаква от българското правителство много по-открита, много по-ефективна политика, която да върне доверите на гражданите в този процес, а експертният консенсус да предшества политическите декларации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови