Радев към ПП: Времето на едноличната премиерска власт приключи (видео)

Петков даде заявка за пълен 4-годишен управленски мандат

OFFNews 06 декември 2021 в 09:21 5111 0

"Времето на едноличната премиерска власт приключи", заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев.

Президентът заяви, че доверието на избирателите трябва да бъде защитено с "ефективна управленска коалиция", която да работи за работи за най-важните приоритети на държавата. По думите му коалиционното управление ще е възможно само ако между партньорите в бъдещата коалиция има взаимно уважение.

Той подчерта още, че двата служебни кабинета са стабилизирали държавата, но сега има нужда от редовно правителство.

От своя страна съпредседателят на ПП и евентуален бъдещ премиер Кирил Петков поздрави президента за изборната победа.

„Това, което се случи в изборната нощ, както при нас така и при вас, носи огромна отговорност. Осъзнаваме, че на България вече e абсолютно належащо да има редовно правителство, което да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент. Ние сме взели тази отговорност присърце. В най-близко време се надяваме да представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии и коалиции. Това което се случи в последните дни беше за пръв път направено - излъчвахме пряко всичките преговори между четирите партии и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък. На базата на тази дискусия, успяхме направим документ, който се завърши в полунощ е изпратен до всички наши коалиционни бъдещи партньори. С уважение към гласоподавателите на всяка една от партиите, ние избрахме принципа на пропорционалност - всяка от партиите в тази коалиция да бъде близо до техните гласове представена в тази коалиция. Важно е за нас всеки в коалицията се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България. Разговорите са минали този момент в абсолютно конструктивен тон и на ниво лидерски разговори, които се водят непрекъснато, и на ниво експертност. Хубавата друга новина е, че във връзка с политиките на много от тези групи имахме над 90% общи политики. Всички осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология или е в самия център, както сме ние, проблемите са толкова наболели, че реално тази ориентация би била значима в последващ момент. Независимо дали си ляв, център или десен, България има нужда от магистрали, има нужда от безопасни язовири, има нужда от добри доходи, има нужда да си върне българите от чужбина“, каза той.

Обсъжданата към момента формула за разпределение на местата в бъдещо коалиционно правителство определя 10 места за "Продължаваме промяната", четири за БСП и "Има такъв народ" и три за "Демократична България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови