Кулеба към Радев: Не ни наричайте братя с руснаците! Като Каин и Авел сме

Българският президент настоява за международно разследване за зверствата в Украйна

OFFNews 20 април 2022 в 10:21 6027 7

Снимка БТА

България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна в рамките на нашите възможности. Това заяви президентът Румен Радев на срещата с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, който е на работно посещение у нас.

"Още в първите часове на войната България, на най-високо политическо ниво, осъди агресията на Руската федерация към Украйна. Ние застанахме заедно с нашите партньори от НАТО и съюзници от ЕС в решителна защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на международно признатите граници на страната", отбеляза държавният глава.

Радев посочи още, че България е особено загрижена и следи с тревога развитието на бойните действия и растящия брой цивилни жертви.

"Призоваваме за бързо, ефективно, независимо международно разследване за цивилните жертви и зверствата по време на войната и най-строго наказване на всички извършители", изтъкна президентът.

Той напомни, че в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора и изрази надежда, че украинската страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани и на българското национална малцинство.

Румен Радев каза още, че страната ни има пълна готовност да продължи програмата, започната през 2014 г. и прекъсната поради COVID кризата, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи у нас. Президентът добави, че очаква двете правителства по най-бързия начин да възстановят тази програма.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова президента Радев да спре да нарича украинците и руснаците "братски народи" в контекста на руската инвазия. Кулеба направи вметката след речта на нашия президент.

"След като Русия нападна Украйна, малко хора ще могат да си преобърнат езика и да нарекат украинския и руския народ братски. Ако говорим за братски народи, то е сигурно като Каин и Авел", каза Кулеба.

И добави:

"Вие, г-н Радев, сте не само лидер, но и военен. Затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат".

Украинският гост посочи още, че страната му оценява позицията на България и че "това вреди на някои ваши интереси", но отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет.

"Затова трябва да продължим със санкциите. Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна. Ясната позиция на България е много важна. Извършителите на престъпления трябва да бъдат наказани", изтъкна още Кулеба.

Дмитро Кулеба каза, че повече от 10 българи са загинали на фронта.

"Преди няколко дни буквално бях на погребение и не мога да предам мъката на хората. Цяло село на колене изпраща своя герой. Искам България да помогне с всичко възможно на нашата родина Украйна, защото ние се отнасяме с голяма любов към нашата прародина България", заяви гостът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

9

офф бее

21.04 2022 в 13:35

Умирали са, да. Защитавайки имперските интереси на русия. България им е трябвала само като трън в задника на Турция. Пак техни интереси. А при Съединението как са реагирали?!

-60

7

офф бее

21.04 2022 в 08:31

Само дето нашето освобождение е странична щета. Те са тръгнали да завладеят проливите и хич не им е пукало дали сме свободни или не. И събитията от следващите години го доказват. Русия никога не е искала свободна и независима България. Никога! Прочетете малко история бе, българи сте!
Оставете комунистическата пропаганда...

-60

4

офф бее

20.04 2022 в 21:54

Аве, пенсионираните военни не ходят ли на село да гледат пчели, по принцип?

(Ако се чуди някой - що точно пчели - щото те сами си се оправят...)

-240

3

редовно четящ

20.04 2022 в 12:47

Стиска му, стиска му... Стиска му левият чепик на президента ни....

10298

1

AntiZ

20.04 2022 в 10:32

Стиска ли му на Радев да каже на мутрофанова "Настояваме за международно разследване за зверствата в Украйна" или, примерно, на онзи маймунопитек Лавров?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки