Радев към ГЕРБ: Да бяхте помогнали финансово на Труд, имате достатъчно ресурс (обновена)

Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко бъдещо

OFFNews 06 декември 2021 в 10:59 24471 2

Снимка FB/ Румен Радев, стопкадър

"Вместо да ме призовавате, можехте да помогнете финансово на тази медия (в. "Труд"), мисля, че имате достатъчно ресурс." С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ПГ на ГЕРБ-СДС по време на консултациите за съставяне на правителство.

Държавният глава бе провокиран от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която се загрижи за свободата на медиите у нас. Според нея в момента се извършвала полицейска репресия срещу вестник "Труд".

По-рано днес от изданието съобщиха за полиция пред редакцията. Това се случва няколко месеца след като Министерството на културата изпрати предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник „Труд“. Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв. Петьо Блъсков определи действията като "политическа репресия".

Същата теза бе поета и от Атанасова, която призова за разследване по казуса.

"Тъй като служебното правителство все още е подчинено на Вас, трябва да съберете необходимата информация защо и кой е издал заповед една медия, въпреки че е критична към служебната власт, към министри и към президентската институция, да осъмне с барикадиран вход и невъзможност журналистите да заемат работните си места", каза тя. 

Радев ù отвърна, че не се меси в работата на изпълнителната власт, а проблемът с вестника е финансов.

По време на срещата президентът заяви, че ГЕРБ безспорно е формация с "богат политически опит", на който "трябва да съответства определена политическа мъдрост".

"След изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна", беше категоричен Радев.

"Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко бъдещо управление", заяви той и посочи, че постигнатото в последните месеци трябва да бъде продължено, "а не да вървим назад".

Лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отново заяви, че партията ще бъде опозиция.

"Месеците на чегъртане и репресии белязаха най-силно нашите избиратели, но въпреки това ние сме втора политическа сила, която ще бъде знаеща и можеща опозиция", заяви тя. 

Тя се закани, че всяка грешка на бъдещата власт ще бъде "осветлявана и посочвана". Атанасова отново повтори тезата, че служебното правителство се е провалило със справянето с кризите. Тя заяви това по повод дадените заявки, че служебни министри ще бъдат номинирани за постове в редовния кабинет.

"И служебното правителство, и президентската институция положиха усилия да разделят обществото допълнително", твърди тя.

След края на консултациите Десислава Атанасова съобщи, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство на на "Продължаваме промяната" и ще гласува с "против".

По думите на Томислав Дончев няма логика опозицията да гласува, защото това би я превърнало в част от управляващите.

"Бъдещият кабинет ще бъда фейслифт на служебния кабинет", смята Дончев и допълни, че наред с всички партии, ще държат и Радев отговорен за всички грешки на бъдещата власт.

Даниел Митов допълни, че следващата управляваща коалиция "няма да бъде четворна, а петорна". По думите му в 47-НС "очевидно ще има" "президентска квота".

От ГЕРБ заявиха още, че  ще подкрепят съдебната реформа, но досега нямало цялостно предложение на реформа.

Десислава Атанасова пък съобщи, че цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС е ваксинирана и ще предложат въвеждането на зелен сертификат за достъп до пленарната зала.

Тя отново влезе в ролята на бранител на свободата на словото.

Атанасова отклони въпрос дали не е смешно именно те да говорят за свобода на словото, когато по време на управлението на ГЕРБ България се нареди на 112-то място в класацията на "Репортери без граници".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че не ѝ е смешно, когато се ограничава свободата на словото и когато се нахлува в домовете на симпатизанти и членове на ГЕРБ. Тя обаче игнорира въпрос за нахлуването в президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

06.12 2021 в 21:46

Че те са помогнали финансово - толкова време имат сграда без да плащат

2210

1

fishcake1

06.12 2021 в 11:37

С какви очи тази партия, която нахлу в магазини Хиполенд като мутренска шайка, сега реве за Труд, който не си плаща наема?

И има ли по-добро доказателство, че Труд е слугинска медия на ГЕРБ?