Радев иска пак да обяснява на депутатите за мерките срещу чумата. Нинова отрича да се е съгласявала с тях

OFFNews 19 юли 2018 в 12:23 1589 0

Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им.

Това обяви вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция. Той обясни, че е помолил председателя на парламента Цвета Караянчева утре да допусне в Народното събрание него и министъра на земеделието Румен Порожанов, за да обяснят на всички народни представители и да искат "препотвърждение на правилността на действията" срещу чумата по дребните преживни животни.

"Ако не го получим - друг поема отговорността за това ще има ли разширяване на заразата, няма ли да има, а не ние. Тук сме, за да изпълним тази задачата, говоря за МВР, да подпомогнем органите, които ни показват протоколи. Какво друго трябва да направим, кого трябва да убедим, че има чума? Ако някой казва, че няма – утре в НС поема отговорността. Изчакваме колкото време решат народните представители – това е върховната власт, каквото ни кажат, това ще направим", каза още Радев и добави, че МВР "действа само, когато има политическо доверие в правилността на действията".

"Понеже усетихме колебание, поискахме да бъде препотвърдено от председателите на парламентарните групи. Ако искате, ще изброя кои бяха там – всички без изключение. На първото заседание, във вторник сутринта, г-жа Корнелия Нинова, на второто, в сряда – Драгомир Стойнев и Светла Бъчварова. Посочвам ги тях, защото от там идват атаките срещу има ли чума – няма ли чума. Вчера на митинга г-жа Нинова каза пред всички – не ни убедиха в това, че има чума. Какво да кажа аз на колегите? Застанете с голи гърди срещу гражданите, те са добрите, вие сте лошите. Няма такова нещо", каза още вътрешният министър.

Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ не се е съгласявала мерките срещу чумата да продължават. "Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на Председателския съвет ние сме се съгласили и сме постигнали пълно единодушие по отношение на кризата със заболяването. Това не е вярно. За да докажем, че не е вярно -  поисках писмено стенограмите от двата председателски съвета при председателя на парламента. Ако ми ги дадат, ще ви ги предоставя, за да видите кой каква позиция е заел, кой какво е искал'', каза тя.

Лидерът на БСП призова отговорните институции да разпространяват подробна информация за случващото се както на земеделските стопани, така и на цялото общество. "Липсата на информация доведе до истерията в цялата страна", обясни тя и добави, че и днес управляващите правят същата грешка. "Министърът на земеделието рано сутринта от телевизиите обявява, че в Болярово има огнище. Кметът на селото не знае нищо, чул го е от телевизора. Хората в Болярово изпадат в паника. Така не се прави, това е фатална грешка. Информира се на място, прави се щаб, уведомяват се хората, предоставят им се документи и тогава излизаш по телевизията да говориш", обясни Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови