Радан Кънев се застъпи за европейския осигурителен номер за работещите

Стотици хиляди работници в ЕС губят част от стажа си или от осигурителния си принос за пенсия и осигуровки, които ефективно са платили, заяви евродепутатът

Ружа Райчева 27 октомври 2021 в 14:23 1183 0

Снимка Стопкадър Фейсбук

Големият въпрос пред нас е дали сме готови да гарантираме на мобилните работници, че са свободни да работят по гъвкавия начин, по който сами са избрали, без да изгубят дори минута от социално осигурителния си стаж, от своите пенсионни права, въз основа на платените от тях осигурителни вноски, заяви евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Радан Кънев по време на дебат в европейския парламент в Брюксел. 

По думите му все повече хора в Европа работят дистанционно за няколко работодатели или в няколко държави едновременно, като тази тенденция е започнала още преди пандемията:

"За някои от работещите чрез дистанционни платформи това е допълнителен доход, за други е основна работа. Много от тях са заети едновременно в традиционни форми на труд и в работа през цифрови платформи. Но повечето тях, дори и работещите в несигурна среда, в голяма степен правят това доброволно."

Радан Кънев заяви, че в момента стотици хиляди работници в ЕС губят част от стажа си или от осигурителния си принос за пенсия, осигуровки, които ефективно са платили:

"В момента губят голяма част от тях. И тук застъпвам въпроса, че така представен, европейският идентификационен номер няма нищо общо с европейския осигурителен номер, който преди сме обсъждали тук. Не е същият, не е по-добър. Това е просто портфейл с документи от различни държави членки. Но за съжаление не е решение на проблемите на мобилните работници в Европа."

Според евродепутата това се случва поради разлики в националните законодателства, както и заради "недобросъвестното или немарливото отношение" на някои администрации. Кънев даде пример със случая с български работници, внасяли осигуровки в Гърция.

"Понякога това се случва просто защото хората са полагали труд при различни работодатели или в различни държави едновременно. Решението не е да се налагат ограничения на мобилната или гъвкава работа, а да се осигури, че всеки час труд и всяка вноска за осигуряване се зачита. В името на тази гаранция възникна и идеята за общ Европейски осигурителен номер", заяви той. 

Радан Кънев смята, че последните предложения на Европейската комисия по казуса не решават проблема и са далеч по-слаби от идеите, предложени от ЕНП в Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !