Проф. Емилия Друмева: Предложенията на президента за промени в конституцията не изискват свикване на ВНС

Те няма да бъдат внесени в този парламент, защото е с изчерпан кредит на доверие

OFFNews 16 август 2020 в 15:43 13163 2

Предложенията за промени в конституцията, подготвени от екипа на президента, не изискват свикването на Велико Народно събрание. Румен Радев няма да внесе проекта си в този парламент, тъй като е с изчерпано доверие. Това заяви проф. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на държавния глава, пред Дарик радио.

Проф. Друмева беше категорична, че комбинацията между оставка на премиера и свикването на ВНС не е пречка за съставяне на служебно правителство, ако обикновеният парламент не може да избере нов кабинет.

Секретарят по правните въпроси обясни, че ВНС е заложено в конституцията като гаранция за стабилност и устойчивост, а не като изход от кризи. В случая основанията и предпоставките за приемането на нова конституция ги няма – като например нов модел на разделението на властите, какъвто в момента не се предлага.

По думите й почти всички лансирани предложения за конституционни промени от страна на премиера Бойко Борисов не изискват свикване на Велико Народно събрание. Едно от възможните обяснения за лансираните идеи е стремеж на управляващите към спечелване на повече време. Друго лансирано твърдение било, че се цели избягването на вариант, при който да се назначи служебен кабинет.

„В публичното пространство се лансира твърдението, че комбинацията от оставка на министър-председателя и свикването на ВНС не допуска, препятства съставянето на служебно правителство. Такова твърдение не е състоятелно и няма опора в конституцията. Фактът, че парламентът няма да бъде разпуснат не препятства въобще съставянето на служебен кабинет, защото това е логична и последователна фаза, която изрично е предвидена от основния закон при подаване на оставка и при невъзможност на НС да състави редовно правителство по предвидената конституционна процедура", смята проф. Друмева.

"По начало промените в конституцията изискват голяма отговорност и внимание, ресурс на време и добра воля, така че внасянето на такъв сериозен проект в парламент, който е с много ниско доверие и изживява последните си месеци, едва ли е в синхрон с това, което влагаме в конституционализма“, каза проф. Емилия Друмева на въпрос за проекта за промени в основния закон, подготвян от президента.

Тя допълни, че легитимиране на този парламент, който приключва, чрез такъв значим проект не би било подходящо действие и няма да бъде извършено.

„Избиране на президента от парламента би била една посока, която не съм убедена, че е премислена“, коментира проф. Друмева по повод лансираните тези дни предложения в тази посока.

Тя беше категорична, че подготвяните от президента промени в основния закон не залагат идеи за президентска република. Което би засегнало формата на държавно управление и би изисквало ВНС.

Проектът обхваща широк кръг от въпроси, които засягат независимостта на съда, отчетността и ефективността на държавното обвинение, правата и свободите на гражданите, улесняване достъпа до КС, напомни секретарят по правните въпроси в президентство

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

2

nrb

16.08 2020 в 19:26

Дрън, дрън, та пляс. Тая е супер дървен философ. Никъде не споменава какви са предложенията им за промяна. Т.Е. НЯМАТ ТАКИВА . И само замазват очите на хората.

05.08.2020г.
Радев: Трябват промени в конституцията.

705

1

order

16.08 2020 в 17:18

БАРНИ РЪБЪЛЧЕТО ПИСАТЕЛ НА КОНСТИПАЦИЯ!!!!!!!
https://segabg.com/node/147948
..... „Констипацията (запекът) се определя като дефекация с честота на изхожданията не повече от 3 пъти седмично, като фекалиите са с твърда консистенция.“