Президентът в Пловдив: Честваме силата на българското слово

OFFNews 24 май 2022 в 09:56 1678 0

Румен Радев

Снимка Прессекретариат на държавния глава

Румен Радев в Пловдив

Със своята чиста и светла радост Денят на българската азбука, просвета и култура отново ни събира край храмовете на българския дух. Днес честваме силата на българското слово - нашите здрави корени, завещани ни от достойни и храбри предци.

Това каза в словото си президентът Румен Радев по повод 24 май. Той е на посещение в Пловдив, където беше посрещнат пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий".

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли бяха положени венци и цветя. Радев ще се включи в традиционното шествие по повод 24 май, което ще завърши пред сградата на община Пловдив.

След официалната част празничното шествие, в което се включи и държавният глава, тръгна по пешеходната улица на града към пл. "Стефан Стамболов" пред сградата на Община Пловдив. Начело на процесията са Мажоретен състав при СУ "Св. св. Кирил и Методий", Духовият оркестър "Пловдив" и знаменна група от Художествената гимназия, носеща църковни хоругви и иконата на св. св. Кирил и Методий.

Ето и цялото слово на президента: 

Уважаеми дейци на българската просвета и култура,

Учители, ученици, преподаватели, 

Ако запитаме българите кой е най-обичаният празник - 24 май ще бъде единодушният спонтанен отговор, защото със своята чиста и светла радост денят на българската азбука, просвета и култура отново ни събира край храмовете на духа. Отново днес ще ни поведат светлите образи на Кирил и Методий, портретите на учители, възрожденци, будители, рицари на знанието.

Днес честваме силата на българското слово - нашите здрави корени, завещани ни от достойни и храбри предци.

Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Доказа го в решителните събития на българското Възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитванията пред нова България, и днес - пред културата и изкуството, и гражданската смелост.

Историята отреди именно в Пловдив да се зароди първата планета на българското Възраждане, както ще напиша Каравелов. Именно тук през 1851 г. се пропуква зората на днешния празник, за да се разлее от град на град и да се превърне в бент на всяко училище - символ и темел на българщината.

Тук - на здрава пловдивска почва, погълнато четат светите братя, за да се разнесе пламъкът на родолюбието и просветата. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждане във всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стойчо Маков и др.

С прелом и дело те проповядваха, че най-голямата човешката прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от сиромашия и зло е единствено здравата наука, вярата и всеобща просвета.

Скъпи съотечественици, 

Нека тачим нашата история, но да не забравяме, че пътят напред отправяме ние. Нека се преклоним днес пред духовните стожери!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови