Президентът на Португалия към Станишев: На Европа ѝ е нужна силна левица

За две години правителство на социалистите създаде нови 270 хил. работни места , посочи лидерът на ПЕС

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2017 в 13:40 5971 0

Основните предизвикателства пред ЕС и визията на Партията на европейските социалисти за бъдещето на Европа обсъдиха президентът на ПЕС Сергей Станишев и президентът на Португалия Марселу Рибелу ди Соуза. Португалският държавен глава прие сърдечно лидера на европейските социалисти в Лисабон. Срещата, която продължи повече от час, се проведе преди началото на годишния Съвет на ПЕС, чийто домакин е Социалистическата партия в Португалия.

“Лидерите на социалдемократическите движения в Европа се събираме в решаващ момент за Европейския съюз. Ниските социални стандарти, увеличаващите се неравенства, нарастващата несигурност, екстремизмът и тероризмът застрашават основните европейски ценности и начина ни на живот. Ето защо идваме с конкретни послания и ще представим ясна визия за прогресивна политика в ЕС, насочена към справянето с първопричините за набиращите скорост популизъм и национализъм,” заяви Станишев.

От своя страна, държавният глава на Португалия, който е излъчен от десницата, изрази своята подкрепа за инициативата на социалистите. Той отбеляза, че ЕС се нуждае от силно социалдемократическо семейство, за да преодолее предизвикателствата, пред които се изправя.

“На фона на трудната ситуация, в която се намират голяма част от традиционните партии в Европа, Португалия е пример за успешно проведени социални политики и създаване на перспективи за гражданите. През последните две години правителството изигра ключова роля за създаването на 270 хил. работни места и значителното намаляване на безработицата, като същевременно беше спазена необходимата бюджетна дисциплина и стабилизирана банковата система,” отбеляза Станишев, давайки висока оценка на социалистическото правителство, водено от премиера Антонио Коща.

Лидерът на ПЕС и президентът на Португалия не подминаха и дебата за бъдещето на Европа, който ще бъде във фокуса на срещата на европейските лидери на Европейския съвет на 14-ти и 15-ти декември. Станишев се обяви против идеята за различни скорости на интеграция и степени на сътрудничество в ЕС по ключови политики. Той изтъкна, че избирателната интеграция може само да доведе до изграждане на нови разделителни линии и слагане на край на надеждите за социално и териториално сближаване в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови