Президентът иска да чуе от премиера за Северна Македония

Колкото по-тясно управляващите се придържат към българската позиция за Скопие, толкова по-лесно ще е решението им

OFFNews 23 май 2022 в 13:00 3068 1

Румен Радев

Снимка БТА/Архив

Президентът Румен Радев настоява да чуе какво мисли премиерът Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония, и иска да знае какво има предвид Петков за свикването на Консултативния съвет по национална сигурност, както и дали има нарушаване на диалога в управляващата коалиция.

Миналата седмица за свикване на КСНС по темата "Македония" настоя министър-председателят във видео обръщение. Тогава той обясни, че на заседанието на съвета външното министерство трябва да представи доклад за състоянието на преговорите между двете страни.

"Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите на съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ", каза Радев.

Президентът посочи, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели.

"Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ - то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с него", коментира още Румен Радев.

Държавният глава заяви, че ако целта на КСНС е подпомагане на диалога и той е нарушен вътре в коалицията, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Радев допълни, че ще продължи да "прави най-доброто за България".

"Ще продължим да работим, така че нашите братя в РСМ да получат гаранции за един устойчив и необратим процес на интеграция. В същото време те трябва по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС", обяви Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови