Президентът: Думите са домът, в който живеем, да не допускаме в него да се засели плесента на невежеството

OFFNews 24 май 2020 в 09:18 4111 7

Снимка Президентство

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието, заявява президентът Румен Радев по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от прессекретариата на президентството.

На 24 май почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света, добавя Радев. 

Той отбелязва, че всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение, каза държавният глава. 

"Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината", подчертава Радев. 

България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание, заявява още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

7

Стик

26.05 2020 в 08:12

„В проповед по случай 24 май, Руският патриарт Кирил (полковник Гундяев от КГБ) заявява, че Кирил и Методий са „славянски апостоли“, без никъде да споменава, че са написали Глаголицата и за приноса на България. Кирил не споменава и дума за учениците на светите братя, които създават Кирилицата векове преди руската държава да е съществувала и не отчита никакъв принос на България.“
(https://www.24chasa.bg/novini/article/8622359)
Стафан Цанев: „Азбуката ни не е кирилица, а българска - създадена в България от българи“
„Азбуката, на която ние пишем днес, е създадена в България от българи – от Климент и от Наум. Това трябва да се знае – че е българска азбука, защото вече македонците я обявиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види азбуката, казва: а, вие пишете с руски букви."
https://offnews.bg/obshtestvo/stafan-tcanev-azbukata-ni-ne-e-kirilitca-a-balgarska-sazdadena-v-b-729352.html

2400

6

Стик

25.05 2020 в 07:55

Маги Халваджиян: Знaят ли вeчe руcнaцитe, чe Кирил и Мeтoди нe ca Руcнaци
„Днec в рeчтa cи прeзидeнтът бил кaзaл, чe cмe дaли aзбукaтa cи нa Руcия! Дa, тaкa e! Въпрocът e дaли руcнaцитe гo знaят!", нaпиca в прoфилa cи във Фeйcбук тeлeвизиoнният прoдуцeнт Мaгърдич Хaлвaджиян.
„Бeшe 1982 и aз учeх в циркoвoтo училищe в Мocквa! В чac пo Руcки eзик прeпoдaвaтeлкaтa ни ни cъoбщи, чe Кирил и Мeтoди ca Руcнaци! Тaкa прeпoдaвaхa в Мocквa тoгaвa! Aз, Дaни, Пeшo и Чoчo бяхмe нa пo 15 гoдини тoгaвa и явнo нe cмe cи дaвaли тoчнo cмeткa кaквo e Прoпaгaнднa мaшинa! Ecтecтвeнo вeднaгa cкoчихмe и дoри прeз cмях зaпoчнaхмe дa oбяcнявaмe нa учитeлкaтa, чe e в гoлямa грeшкa! Cъучeницитe ни (руcнaци) бяхa в шoк oт нaшaтa „нaглocт”! Тe цял живoт бяхa учили, чe Кирил и Мeтoди ca руcнaци и ceгa извeднъж чeтири бългaрчeтa им oбяcнявaхa cтрaшни глупocти! Пocлe ни привикaхa и в Бългaрcкoтo пocoлcтвo в Мocквa и ни кaзaхa дa нe ce oбяcнявaмe! Дaaa! Тaкивa врeмeнa бяхa!", върнa ce в учeничecкитe гoдини прoдуцeнтът

3943

5

OtSofia

24.05 2020 в 12:12

Честит 24 май на всички! А злободневно: Важните словосъчетания в изказването на президента са: ..."цивилизационният принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи" и "От България Русия получи своята писменост, от нашите български земи дойде и християнството, и старобългарският църковно-славянски език." Проблемът е, че руснаците целят конфронтация, а не - истината. В този смисъл изказването на президента работи и в тази насока, но той няма друг изход. Друг изход, обаче, има долуизказалият се @ Стик, който 1:1 си е провокатор. Не се впрягайте. Но и не забравяйте. А руснаците каквото и да правят, е според поговорката: Волът рие, а по гърба му пада! Радвайте се и веселете се.

2100

4

гоуемио

24.05 2020 в 11:23

На тоя светъл ден ми е дваж по-мъчно за американци, канадци, австралийци и пр., дето си нямат многовековна култура!

8596

3

NikiDanev

24.05 2020 в 10:17

А има ли смисъл да коментирам един шапкар, който има около 500 думи в речника си и егото му е по-голямо от поста му? Сръдльото има мнение за българската култура, ти да видиш... Той всъщност има повече отношение към невежеството и плесента, която държи да спомене, сигурно за утре е оставил да обясни чия е плесента, днес е забравил за батко, който му диша във врата.

8596

2

NikiDanev

24.05 2020 в 10:14

Ами това е така, защото и ние самите продължаваме да наричаме писмеността ни славянска и тихо допълваме и на българската култура. Сякаш писмеността ни не е от Преславската школа, сякаш пишем на глаголица. Северомакедонците също са поизтрили кое където са могли. Какво щеше да бъде, ако още когато е създадена писмеността ни беше определена като българска, каквато всъщност е? Ами все някой преписал, щеше да види и това, но ние лесно се разделяме с българските неща, виж, да се опитаме да махнем някой съветски паметник, половината български патриоти ще скочат да го бранят, ама че русняците ни имат а сволоч, това е перце за ушите ни.

2400

1

Стик

24.05 2020 в 09:24

Честит 24 май- денят на руската писменост и руската култура!!!
„Русия ни заличи от делото на Кирил и Методий
България не се споменава никъде на паната в центъра на София
Старателното избягване на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на „древноруски, гръцки и латински език”.
От години Русия води целенасочена политика в присвояването на българската писменост. Нашенци разказват, че руснаците са изтрили всички данни в историческите си музеи, че Кирил и Методий са създатели на българската азбука.“
(fakti.bg/kultura-art/477130-ruskiat-centar-v-sofia-zalichi-balgaria-ot-deloto-na-sv-sv-kiril-i-metodii)