Престрелката ГЕРБ - БСП продължава: Кой как гласува по казуса Унгария

OFFNews 23 септември 2018 в 14:15 4001 0

ГЕРБ атакува БСП  нейният лидер Корнелия Нинова за това как са гласували родните евродепутати за санкции срещу Унгария. 

Нямаше нито един колега от ГЕРБ в Европейския парламент да гласува в подкрепа на доклада, призоваващ за санкции срещу Унгария, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.  

„Четиримата евродепутати на БСП обаче са се държали по четири различни начина“, посочи Тома Биков. Европейският началник на Нинова Сергей Станишев егласувал "за" доклада, Момчил Неков бил "против", Петър Курумбашев бил в залата, но не гласувал, а Георги Пирински въобще не бил в залата на ЕП, каза още Биков. 

По думите му позицията на БСП е била "Исках да гласувам, ама нямах желание", а Нинова е свикала Изпълнителното бюро след гласуването в ЕП. 

В петък лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че от четиримата евродепутати на БСП само един - Сергей Станишев, е гласувал за санкции срещу Унгария. Тя призова премиерът Бойко Борисов да се въздържа от лъжи и да си погледне неговата група, защото Ева Мейдел се е въздържала при гласуването. 

Тома Биков посочи, че евродепутатите на ГЕРБ са гласували против доклада срещу Унгария по принципни причини, защото нито една държава член на Европейския съюз не може да бъде с отнет глас. Това не е европейска политика, заяви той. Биков припомни, че след това правителството взе решение за изработване на позиция, когато този въпрос бъде поставен в Съвета на ЕС. Той отбеляза, че не е ясно кога темата за Унгария ще бъде поставена на Съвета на ЕС, цитиран от БТА. Евродепутатът Андрей Новаков добави, че докладът със санкциите срещу Унгария е бил иницииран и прокаран основно с подкрепата на крайната левица, анархисти, комунисти и зелени. Не виждам как човек, определящ се за десен, би го подкрепил, посочи той. Когато ЕП е канил премиера на Унгария Виктор Орбан да обясни едно или друго, той винаги се е отзовавал, добави Новаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови