Премиерът: Служебното правителство направи нещо, което не е типично за него

OFFNews 15 септември 2021 в 17:17 1989 0

Снимка Правителствена информационна служба

Служебното правителство направи нещо, което не е много типично и характерно за такъв тип правителство - заедно с парламента успяхме да приемем три важни закона за страната - актуализация и бюджетите на НЗОК и ДОО, заяви служебният премиер Стефан Янев по време на представянето на отчета за дейността на кабинета.

Фактът, че за първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите, е един добър показател за съвместната работа. Правителството успя да покаже недъзите на съществуващи практики по отношение на изразходвани обществени среда, от които всички се интересуваме, коментира още той.

Постарахме се да работим с прозрачност, отчетност, професионализъм. Резултатите са видими за всички. Правителството работи при безпрецедентна политическа обстановка. Задачите, които стоят пред страната, ще бъдат изпълнени в подобен дух, допълни Янев.

Той отбеляза, че кабинетът е продължил работата по Националния план по възстановяване и устойчивост. Премиерът изрази надежда планът скоро да бъде изпратен в Брюксел и да края на годината парите да са налични.

Янев е на мнение, че кабинетът е свършил много добра работа. Според него липсващо звено е Съветът за сигурност към МС, което трябва да бъде създадено:

"В общата дейност на МС има редица неща, по които сме свършили добра работа. Поставихме си задача и се опитахме да направим структуриран подход по отношение на работата на администрацията на МС. Вече имаме добри основи, за да се върнем към електронната документна обработка и да направим администрацията по-бърза и работеща. По време на двете заседания на КСНС констатирахме липсата на един важен орган - Съвет по сигурност към МС. Предстои да го създадем."

Служебният премиер съобщи, че кабинетът е подготвил промени и в Закона за защита и управление на системата за национална сигурност, които ще бъдат внесени в следващото НС, така че цялата система за управление на кризи да бъде с поставени необходимите параметри, за да функционира ефективно.

По отношение на външната политика на България Янев заяви, че МС е демонстрирал диалогичност по отношение на Северна Македония:

"Разяснихме нашата позиция, така че такъв тип поведение да не се базира на пазарлъци, а на принципи. Ще бъдем свидетели на много компромиси в бъдеще най-вероятно".

В края на представянето на отчета на МС той коментира още, че кабинетът е дал "импулс, че България може да бъде по-добра."

Надявам се следващото НС да излъчи правителство и всички ние да бъдем по доволни от управлението. Следващите месеци няма да са никак лесни, но със мобилизация може да се продължи в същия дух. Надявам се до края на годината да имаме редовно правителство, каза още Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови