Премиерът посрещна 2022 г. в компанията на 10-годишен български топ шахматист (видео)

OFFNews 01 януари 2022 в 11:08 7398 0

Не от кабинета в Министерския съвет, а на площада, с партия шах с 10-годишният Данаил Попзафиров - българче в световния шахматен елит - премиерът Кирил Петков избра да отправи новогодишното си послание.

"Данаил е само на 10 години, но вече е бил два пъти втори в Европа и един път трети по света по шах. Хора като него всъщност ни дават надежда, че България може да бъде много по-успешна, много по-надеждна и да покажем на света, че можем да сме едни от най-добрите. Много се гордея, че България има точно такива таланти като него. 2022 година една от целите ни е да запазим и да растем с този тип таланти заедно. Да можем да запазим тук тези хора, да не отиват навън, да се развиват, да растат, да имат образование и да прославят България с победите си" - казва Петков.

Попитан каква е мечтата му, 10-годшният Данаил отговаря, че тя е да бъде сред най-добрите шахматисти в света и да стана гросмайстор.

"Отнякъде трябва да започнем. Радвам се, Дани, че започваме тази година с теб" - казва на свой ред Петков и двамата продължават партията шах, която играят на площада пред Народния театър в София.

"Новата година е символ на новата надежда. За по-добро и по-здраво бъдеще на страната ни. Министър-председателят Кирил Петков реши да я посрещне символично. В компанията на едно от многото талантливи деца на България. 10-годишният Дани, който е в световния шахматен елит, изигра партия шах с премиера. А докато разговаряха, стана ясно, че между шаха, политиката и държавното управление има много общо. И то е умението да си стратег. Честита Нова 2022 година!", се казва в съобщението към видеото, публикувано във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови