Председателят на новото НС ще се сменя всяка година, Нинова е първа

ПП, БСП, ИТН и ДБ се договориха и за структурата на правителството

OFFNews 02 декември 2021 в 07:25 8115 1

Председателят на парламента ще се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Първа на стола на председателя ще седне Корнелия Нинова. 

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението, съобщи БНР. В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет. 

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство, и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се постът министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“.

Коалиционното споразумение трябва да бъде оповестено до първото заседание на новото Народно събрание утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

02.12 2021 в 11:12

О неее. Сега ще трябва да виждаме това непоносимо недоразумение още една година в медиите.
Крайно неприятно.
Често ме питат кой е по-гнусен от Борисов и Нинова, и винаги изпадам в дълбок размисъл.