Предложиха подкуп от 6 млн. лв. на директора на БАБХ, твърди депутат от ПП

OFFNews 23 май 2022 в 20:14 12268 3

Росен Костурков

Снимка promeni.bg

Росен Костурков (ПП)

Преди два дни предложиха подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ, съобщи пред бТВ депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

По думите му подкупът е предложен заради проверката на контрола на преминаващите камиони на ГКПП "Капитан Андреево".

Според Костурков парите са предложени от бивш депутат, а целта е фирма, която от 10 години осъществява всички дейности по санитарния контрол на границата, да запази дейността си.

Росен Костурков не съобщи името на бившия депутат, тъй като в момента тече разследване.

Той заяви още, че въпросната фирма е избрана по "неясен начин" от министъра на земеделието (Мирослав Найденов, ГЕРБ) през 2012 г.

Разкритията се случват, след като неотдавна бе прекратен договорът на фирмата. Договорът на фирмата е изтекъл в края на ноември 2021 г., а след това - на 31 януари, от зам.-директора на БАБХ е подписан нов при "неясен конкурс и при абсолютна забрана на новия министър на земеделието да се подписват договори".

Росен Костурков заяви още, че след като договорът е прекратен, фирмата не иска да напуска помещенията - с аргумента, че имат редовен договор. Затова областният управител на Хасково трябва да предприеме стъпки по принудително извеждане.

Според депутата от ПП притеснителното в случая е, че една частна фирма отговаря за първото разпечатване на камионите, а на мястото няма никакви камери: "Там няма камери и никой не знае какво се случва вътре."

Костурков припомни, че на 18 януари е предложен подкуп на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов в размер на 100 хил. лв. 

Депутатът твърди, че легалните приходи на въпросната фирма са около 10 млн. лв. на година, а щом сега са предложени 6 млн. лв. на година, то има съмнения за контрабанда.

Той заяви още, че след като е прекратен договорът, са се засилили атаките срещу правителството. 

Към момента фирмата само обработва документите, а санитарната дейност е възложена на държавата. По думите на Костурков сега фирмата саботира процеса, бавейки обработката на документите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

24.05 2022 в 01:55

Ей го на - пак изскочиха Банкянският Нерез и Миро Мършата.
10 години по 10 млн. = 100 детски градини.

10298

2

AntiZ

23.05 2022 в 20:44

Изключително "Ясен начин"! Аграрно-мутренската партия, начело на която има простак-мутра, върти далавери и краде държавата с десетки милиони. Глиги, и тук се води война, братче!Не по-малкана от тази в Украйна, защото там виждаш орка и я гръмваш с кеф, тукашните са се окопали и се правят на евроатлантици! Простащината се изкоренява по-трудно от най-омразните орди руски окупатори.

75

1

230 млрд баксов

23.05 2022 в 20:42

Поздравления за правителството!