Предлагат уседналост за всички избори

Партия, ползваща религия и различен от българския език за агитация, може да загуби регистрацията си

Мая Младенова 04 април 2017 в 13:17 12943 20

Министерството на правосъдието предлага законодателни промени, които предвиждат уседналост за всички видове избори. Ако бъдат приети в този вид, промените ще позволят на избори да гласуват само граждани, които са живели в България най-малко 3 месеца преди датата на вота.

Предлаганите текствове са публикувани в страницата на МП. Те са вписани в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за българското гражданство и ако бъдат одобрени, ще бъдат отразени и в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс.

От мотивите става ясно, че новото изискване ще бъде въведено аналогично на това при избори за Европарламент и за местна власт. За тях и в момента има условие избирателят да е живял минимум 3 месеца в България, за да има право на глас. Сега това се предвижда и при избори за парламент и за президент.

Текстовете предвиждат и затягане на контрола върху политическата агитация на различен от българския език, както и при участие на религиозни лица и институции в изборната кампания. Ако партия системно включва религиозни институции и техни представители в политическата и организационната си дейност, предизборните си кампании и агитация, тя може да загуби регистрацията си.

Промените за уседналостта биха възпрепятствали огромната част от българите в чужбина от участие в избори. Традиционно най-висок е делът на гласовете от Турция - секциите там дават на избори около 40 000 гласа. На вота от 26 март гласовете от Турция бяха около 32 000 от общо около 117 000 гласували зад граница.

Авторите на проекта не са посочени. Те обаче припомнят становище на Конституционния съд, че няма "дописване" на Конституцията във връзка с правилото за уседналост и че то е с установени традиции в българското изборно право.

В същия законопроект се предвижда и затягане на контрола върху вероизповеданията. Според мотивите проектът отчита настоящите заплахи пред националната сигурност. 

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

19

случайно прочетох

05.04 2017 в 11:37

Тези три месеца и на мен ми малеят, но пак е крачка в правилната посока, защото голяма част от живеещите навън са комунистически изчадия.
Относно парите, които пращат защо никой не споменава колко са им дали роднините тук за да заминат?
Хора с мото "ще бягаме или ще се предаваме" не е редно да гласуват за бъдещето на моите деца!

13214

18

XR4

04.04 2017 в 20:42

За пръв път съм абсолютно съгласен с Ризанов и със сотката! Особено с това:
"...Като ни пожелаваш да си таковаме таковата всички в тази държава би ли бил така добър ти и всички отвън да си преберете при вас старите родители и децата, да не висят на нашата шия. Или ако ще остават тук, то да не чакат на нашите осигуровки за пенсии и здравеопазване, за безплатни детски градини и образование и прочие.
Не стига, че всичко е легнало на нашите плещи, тези дето сме останали тук и се мъчим да направим нещо, не стига, че ни псувате постоянно, ами и имате наглостта да претендирате да имате глас в разпределянето на малкото изкарани..."
Айде стига с тия мантри колко пари влизат отвън как "цвета на нацията" е емигрирал!
Българите(българските граждани) са В БЪЛГАРИЯ!!! Тия които са навън , са германци,англичани,американци,турци...и ако обичат да не се бъркат в нашите работи.

77927

16

El Commandante

04.04 2017 в 18:23

Предложенията звучат съвсем разумно и са в крак с европейските норми, не виждам причини за драматизиране...

17439

15

мнение от IP

04.04 2017 в 17:47

Много съм против. Това си е чиста проба отрязване на всички избягали от простотията в момента български граждани. И ще си останат тука тези дето са трайно уседнали, но не знаят на парламентарните избори за президент ли гласуват или за министър на външните работи. Честито!

42249

14

Denis Rizanov

04.04 2017 в 17:28

---> от нас средства и внесени в бюджета!? лесно е да се плюе отвън. Трудно е да направиш нещо днес тук.
Аз например бих лишил от глас и всички, които не допринасят с нищо и са на помощи и черпят от бюджета. Те с нищо не са по-добри от непълнолетните ми деца или внуци, които също нямат право на глас.
Избрал си по някакъв начин, независимо какъв да живееш на друго място. Живееш там повече от 5 години. Какви претенции имаш към нашия живот тук?!
Ако искаш да направим нещо, върни се и да запретваме ръкави. Ако ли не, бъди жив и здрав и не ни давай наклон на хоризонта. Но да искаш хем да си там, хем да вземаш решения и тук е меко казано нагло.

42249

12

Denis Rizanov

04.04 2017 в 17:21

Танасе, втората партия получила най-много гласове отвън на тия избори е... герб. Същата партия, която беше на власт и която отново предстои да дойде на власт.
Към теб, като представител на тези "отвън" искам 2 въпроса:
1. Защо като е толкова хубаво и са толкова читави герб, които управляваха до вчера тези техни "избиратели" са навън? Да не би всичките да са молекулярни биолози или квантови физици, че не могат да се реализират в България?!
2. Като ни пожелаваш да си таковаме таковата всички в тази държава би ли бил така добър ти и всички отвън да си преберете при вас старите родители и децата, да не висят на нашата шия. Или ако ще остават тук, то да не чакат на нашите осигуровки за пенсии и здравеопазване, за безплатни детски градини и образование и прочие.
Не стига, че всичко е легнало на нашите плещи, тези дето сме останали тук и се мъчим да направим нещо, не стига, че ни псувате постоянно, ами и имате наглостта да претендирате да имате глас в разпределянето на малкото изкарани --->