Правната комисия даде зелена светлина на новия Закон за покритите облигации

Йорданка Веселинова 19 януари 2022 в 16:33 1665 0

Снимка parliament.bg

Правната комисия прие на първо четене Законопроект за покритите облигации с абсолютно мнозинство от 20 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се". 

Предстои законопроектът да бъде гласуван в парламентарната комисия по бюджет и финанси, както и в останалите четири, към които е разпределен: комисията по икономическа политика и иновации, по труда, социалната и демографската политика, по въпросите на ЕК, както и в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

След това той ще влезе в пленарна зала и ще се върне за редакции и за второ четене в комисиите. Окончателно ще влезе в сила след второто четене в пленарна зала и обнародването.

Срокът за транспонирането на европейската директива за покритите облигации е изтекъл миналото лято, заради което е започнала и наказателна процедура срещу България.

Срокът за начало на прилагането на новите нормативни регламенти изтича на 8 юни 2022 г., съобщи зам.-министърът на финансите Андрей Цеков.

В момента в България само заемите, обезпечени с ипотеки върху жилищни имоти, са покрити с облигации. Това е доста по-ограничен кръг от облигации от тези, които са заложени в директивата на ЕК. Това е и причината от Министерски съвет, който е вносител на законопроекта, да настояват не само за промяна в действащия закон, но и за приемането на изцяло нов Закон за покритите облигации.

Според МС приемането на законопроекта ще изпълни само частично разпоредбите на ЕК. За пълното им изпълнение ще са необходими и промени във вторичното законодателство - чрез реформи в разпоредбите на БНБ.

Николай Стоянов от Министерството на финансите обясни, че този тип финансови инструменти са изцяло нови за страната. Това е и причината за забавянето на внасянето на законопроекта, за който е бил нужен подробен анализ на практиките в другите европейски страни, както и извършването на качествен анализ на въздействието на промените у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови