Правителството отпусна 150 млн. лв. за вноска за новите военни кораби

Георги А. Ангелов 20 януари 2021 в 14:54 2388 0

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 150 000 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. Те са за осигуряване на второто авансово плащане по договора между Министерството на отбраната и „FR.Lurssen Werfit GmbH & Co. KG” за построяване на два многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС”. Парите са в рамките на одобрените разходи за отбрана за съответната година.

Новите кораби трябва да притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

Финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на България в корабостроителен завод МТГ „Делфин“. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

От думите на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов преди дни се разбра, че реално строителството на корабите ще започне към края на годината. За тогава е планирано залагането на кила на първия кораб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews