ПП и БСП се разбраха за бъдещ кабинет и приоритетите му до края на годината

Коалиционните партньори отчели и грешки в комуникацията и сменят формулата за вземане на решение

Александра Маркарян 02 юли 2022 в 15:32 1186 1

Асен Василев и Корнелия Нинова след края на консултациите за съставяне на правителство.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Асен Василев и Корнелия Нинова след края на консултациите за съставяне на правителство.

"Продължаваме промяната" и БСП се договориха за участието на левицата с бъдещо правителство с премиер Асен Василев и договориха приоритетите за работата му.

"Постигнахме съгласие за приоритетите на правителството - обяви Асен Василев след края на консултациите с БСП. - Също така постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с много ясни и конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случва отсега до края на годината като реформи и необходими дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България така, както и първият кабинет."

Консултациите се проведоха в Народното събрание. От страна на ПП в тях участваха Асен Василев, премиерът в оставка Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров, а от страна на БСП - вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Румен Гечев, Филип Попов и Атанас Зафиров.

"На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко, особено за ситуацията, в която работихме - на множество кризи, които връхлетяха България. Дадохме си ясна сметка и за слабостите, които проявихме. Една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове - каза от своя страна Корнелия Нинова. - Затова днес коригираме тази слабост и се разбрахме екипи от по трима души да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за шест месеца.

Благодаря на колегите, че приеха нашето предложение в такава програма да залегнат теми като здравеопазване, образование, социлна политика и възстановяване на икономиката, както и ние абсолютно приемаме техните предложения по отношение на броба с корупцията, промени в съдебната система и КПКОНПИ."

Като слабост досегашните партньори в правителството са отчели и грешки в комуникацията.

"Затова - посочи Нинова - ще предложим нов начин на взимане на решения в коалиционни съвет с изграждането на секретариат."

"Предстои ни много интензивна работа в следващите няколко дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за България може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма както по средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка на бюджет за 2023-та, които са средносрочни и краткосрочни задачи, така и по дългосрочните ни намерения за сериозни реформи в различните сектори и за промяна на стария модел на управление на държавата", добави тя и завърши с думите: "Оставяме отворени за следващите разговори и започваме да работим по изготвянето на програмата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови