ПФ искат задължителен вот, а негласувалите да се премахват от списъците

За гласувалите да има томбола с награди, предлагат още патриотите

Симона Костадинова Последна промяна на 13 април 2016 в 11:22 2371 7

От Патриотични фронт предлагат гласуването на избори да стане задължително. Те искат да се организира томбола с парични и материални награди между участвалите във вота, а тези, които не са гласували - да бъдат премахвани от изборните списъци.

Това предложение са дали те по време на работна група в парламента за промените в Изборния кодекс, което се е провело снощи. Първоначално патриотите искаха да се налагат парични санкции на негласувалите - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за социално слабите - спиране на помощите за 3 месеца.

"По-добре да стимулираш избирателите, отколкото да ги наказваш, защото при българина обикновена наказанието има обратен ефект. Стимул значи нещо като томбола от хората, които са гласували, да се изтеглят печеливши, които по някакъв да бъдат наградени. Това пред погледът на цялото общество би стимулирало хората повече, отколкото да ги наказваш с 50 лева глоба", каза днес пред журналисти съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

По думите му "наказаните" с премахване от списъците ще трябва да се регистрират, за да участват в следващи гласувания.

Той обясни, че какви ще са наградите зависи от парите, отпуснати за награди, който трябва да бъдат отделяни от държавния бюджет. "Ако се отделят 1 млн. лева - представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се дадат", каза той.

Той смята, че със стимулация на гласуването тежестта на купения и етническия вот ще намалее. По думите му в момента повече от половината гласове на избори са контролирани по някакъв начин и това трябва да се промени.

Другият съпредседател на ПФ Валери Симеонов пък е убеден, че поправките на патриотите "ще минат, защото са разумни". По думите му предложенията им снощи са били одобрени от институциите в лицето на ЦИК, МФ, както и от други депутати. 

Той отказа да даде детайли за предложенията на ПФ, като обясни, че вчерашната комисия е била закрита именно, за да "не дразним излишно общественото и евентуалните опоненти".

На въпрос дали работната среща е била закрита, за да няма време за обществена реакция срещу предложенията, Симеонов отговори: "А, ето нов вариант. Не се бях замислял. Важно е общественото мнение, особено когато е диктувано от нечистоплътни журналисти".

Председателят на правната комисия Данаил Киримов от ГЕРБ коментира, че принципно подкрепя идеята за стимулиране на избирателите. Той обаче каза, че ако има някакъв вариант с томболи, той е последващ. "Иде реч за евентуално поощрение за гласувалите избиратели след това. В българската изборна практика в този век е имало такъв случай. Не мога да коментирам дали е бил атрактивен, дали е постигнал ефекта, но това е мислим вариант", каза той.

Димитър Делчев от ДБГ пък коментира, че в РБ не са обсъждали сериозно предложението на ПФ за томболата, но явно ще трябва да го направят. "Това да се теглят коли или някакви предметни награди по-скоро не ми се връзва с изборите, но все пак да чуем и колегите".

Според него е по- добър вариант за гласувалите да има облекчения, като тези когато човек си плати по-рано данъците - отстъпка.

"Кола, хладилник пералня са по-скоро за някакви игри, които гледаме по телевизията, и вариететни шоута", каза още той.

Той коментира и идеята на патриотите негласувалите да бъдат отписвани от избирателните списъци: "Възможно е това да се разпише, но за жалост това няма да постигне ефекта, който ще постигне активната регистрация. То ще препотвърди т.нар. "мъртви души"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.04 2016 в 16:20

Понякога мисля, че в народното събрание има горна граница на IQ с което можеш да влезеш, вероятно някъде около 80.
И как във страна, която се мисли, че е демокрация могат да ме заличат от избирателен списък и да ме лишат от правото на глас, при положение, че не съм в затвора. И още по-умно, ама ако се явя, щели да ме впишат. С оглед на % гласували, СИКовете ще има да се занимават само с вписване на такива дето не са гласувалия миналия път.
И какви смятат да са наградите в томболата, портрет с автограф на Каракачанов и Симеонов. Тия от дълъг престой в политикаа са решили, че всичко се купува и продава.

13.04 2016 в 15:22

Умно момче си е каракачанчето и тва си е. Такъв бил - онакъв бил: ченге, десесар, комунацистче, ала-бала. Сече си му пипето на момчето и тва е. С този мозък странно как досега не е оглавил шумкаджийските движения за свобода и защита на вярата в евразийско възраждане, тъщите и домашната лютеница.

13.04 2016 в 14:25

Мога да продължа заглавието: "А на отписаните от списъците за гласуване да бъде спряно събирането на данъци"

13.04 2016 в 12:34

Да,велико нещо е идиотията-край няма...

13.04 2016 в 12:19

Браво мойто момче! Харесва ми как мислиш, не си дървар като онова говедо чичА си.
Ще ти дам още англейска сол да му сложиш в бирата и да продължава да седи в тоалетната, докато ти пишеш от негово име.
Браво.

13.04 2016 в 12:17

Томболи, баце...

Вече съвсем като някакъв плебс почнаха да се отнасят към нас.

Колкото и задължително да го направите гласуването, тази държава и този театър ще продължи да губи легитимност.
Не че на вас ви пука де, не знам защо въобще се хабите.

Ако гласуването можеше да промени нещо, щяхте да го забраните, не да го насърчавате.

13.04 2016 в 12:05

"По думите му "наказаните" с премахване от списъците ще трябва да се регистрират, за да участват в следващи гласувания." .. т.е., гласуването е задължително само един път. После вече проблема ПАК не е решен.
Честно казано, искам да го приемат. Нека да стане точно каквото знаем, че е - панаир.