Патриотичният фронт остава с депутат по-малко

Велизар Енчев напуска парламентарната група заради "тотална подмяна и политическа измама"

OFFNews 30 ноември 2014 в 17:14 7171 19

Велизар Енчев

Снимка Сергей Антонов

Велизар Енчев

Парламентарната група на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" остава с депутат по-малко. Велизар Енчев я напуска заради "тотална подмяна и политическа измама, която се извършва от ръководството на коалицията".

Уведомлението за напускането на ПГ на ПФ до председателя на парламента Цецка Цачева бе показано от Енчев в предаването "Дикoff" по Нова тв, където и го подписа.

То влиза в сила от 1 декември.

С напускането на Енчев ПФ остават с 18 депутати.

Той обясни решението си с аргумента, че вотът на избирателите на ПФ е бил подменен, когато коалицията е подкрепила правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Енчев нарече това политическа измама и лицемерие, защото предварително лидерите на Патриотите Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) не са обявили, че имат намерение да подкрепят ГЕРБ.

Според Енчев коалицията между НФСБ и ВМРО е "пред разпад".

"В продължение на години НФСБ остро се противопоставяше на икономическата, финансовата, социалната, вътрешната и външната политика на тези две десни формации – ГЕРБ и РБ, носещи голяма отговорност като управляващи в предишни периоди за днешното тежко състояние на държавата.

Парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е недопустима подмяна на вота на нашите избиратели. Тези избиратели дадоха гласа си за НФСБ, а не за правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов. Те гласуваха за партията на патриотизма и социалната справедливост, а не за партии, които проведоха грабителска приватизация и корупционно концесиониране, които унищожиха селското стопанство, здравеопазването и социалната система и докараха пенсионерите до просешка тояга", категоричен е Енчев.

Той определи като особено тревожно фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ, което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия. "Казусът „Орхан Исмаилов“ е следствие, а не причина. Причината е обвързването на коалицията ПФ с две несъвместими като идеи и биология партии – ГЕРБ и РБ", коментира Енчев пред "Дикoff".

Велизар Енчев е роден на 7 януари 1953 г. в Гълъбово, Стара Загора. Завършил е журналистика в Софийския университет. Работил е във в. „Отечествен фронт“. Бил е щатен служител към Първо главно управление на бившата Държавна сигурност (югославски отдел, 17-ти) от 1985 до 1996 г. От 1987 до 1993 г. е кореспондент на „Отечествен фронт“, „Отечествен вестник“ и БНТ в Югославия. Уволнен е от БНТ през юни 1995 г. Велизар Енчев е посланик на България в Република Хърватия от 1997 до 2002 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!