Първо четене: Гласуваме задължително на избори

ОFFNews 10 март 2016 в 14:27 11712 29

Ще гласуваме задължително на избори. Това решиха депутатите, които днес приеха на първо четене промените в Изборния кодекс.

Предложението беше прието със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се".

Проектът, въвеждащ задължително гласуване, е внесен от Патриотичния фронт. Той предвижда и санкции за негласувалите - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца.

Веднага след гласуването от ДПС обявиха, че приетият проект е противоконституционен, защото според Основния закон гласуването на избори е право, а не задължение на българските граждани. Съпредседателят на ДПС Четин Казак обяви, че ако задължителния вот мине и на второ четене от партията му ще атакуват закона пред Конституционния съд (КС).

Предложението на Патриотите е да има и активна регистрация, както и да се увеличи прагът на преференциите за общински съветници - от 7% от избирателна квота да стане 50% от нея. Така качването на по-горно място в листата на даден партия ще е възможно, само ако някой от кандидатите й събере преференции равни на половината от гласовете, които са нужни за спечелване на място в общинския съвет.

Патриотите искат още да се въведе и забрана за раздаване на награди и поощрения за гласувалите над 2 лв.

Предложението на ПФ беше разгледано в зала заедно с 13 други законопроект за промени в Изборния кодекс. Те влязоха в зала заради решението, което депутатите приеха през януари, след като 1 883 411 българи казаха "да" на електронното гласуване на референдума.

От всички предложения за промени в Кодекса бяха отхвърлени само 3, като два предвиждаха да се разреши агитацията на майчин език. Другият проект, който не беше приет е на Атака и също искаше въвеждането на задължително гласуване. От партията на Сидеров искаха и въвеждане на образователен ценз - хората без основно образование да нямат право да гласуват.

Днес депутатите приеха законопроектът на ГЕРБ, който предвижда експриментално електронно гласуване до 2018 година, както и да се дадат избирателни права на затворниците, а предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. От партията на Борисов искат да се създаде изборен район "Чужбина".

Прието беше и предложението на РБ електронното гласуване да се въведе през 2018 година.

В зала беше прието и предложението на ДБГ за активна регистрация, както и идеята им на "служителите на вероизповеданията" да е забранено да участват в предизборната кампания. Друг приет проект предвижда машинно броене на хартиените бюлетини.

На първо четене мина и идеята на ДПС, който прави пренареждането на листата за общински съветници почти невъзможно. Те искат изместването в листата да е става, само ако даденият кандидат събере толкова преференции, колкото гласове са нужни за място в общинския съвет.

Прието беше и предложението за премахване на номерацията пред партиите в бюлетините. Мина и законопроектът на БСП, който иска да има по един избирателен протокол за секционните комисии, а не както е досега - два. Целта е така да се намалят манипулациите.

Други два приети законопроекта предвиждат на президентските избори да има машинно гласуване в половината секции в страната. АБВ и БДЦ също получиха зелена светлина за искането им ЦИК да се допълва след избори, като така всички партиис депутат или евродепутат, да са представени в нея.

Предстои обсъждане на текстовете в правна комисия, където всички законопроекти ще бъдат обединени, а след това - второ, окончателно, гласуване в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!