Партиите при Радев, за да предложат председател на ЦИК

OFFNews 07 май 2021 в 07:52 1384 0

Президентът Румен Радев събра на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции, за да се излъчи председател на Централната избирателна комисия. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ, Тошко Йорданов от ИТН, Иван Иванов от БСП, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ, Мая Манолова и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", Мустафа Карадайъ от ДПС са в сградата на "Дондуков" 2. До консултациите се стигна, след като от ГЕРБ-СДС оттеглиха номинацията на Красимир Ципов, която бе единствена за поста. Така се стигна до ситуацията, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК.

Борисов абдикира от отговорността, пред която се огъна, заяви Радев. Според Атанасова Крисимир Ципов се е отказал по собствено желание. 

Благодарете на г-н Борисов от името на ИТН, че доказа, че за него демокрацията не струва, защото логиката й изисква председателят на ЦИК да е от най-голямата група, отвърна Тошко Йорданов и напомни на Атанасова, че тя е обяснявала, че Ципов е с голям атестат за шеф на ЦИК. Освен това изисквате от нас да се откажем от протокола, който подписахме в сряда, затова излъчете някой от другите си кандидати, призова Йорданов.

Иван Иванов от БСП отново обяви, че е неприемливо шефът на ЦИК да е от ГЕРБ, но след като такъв е бил излъчен, видяха в оттеглянето на кандидатурата на Ципов опит за саботиране на изборния процес. Може би трябва да понесат отговорността и да излъчат още веднъж техен кандидат, след като на предишното заседание г-жа Атанасова заяви, че кандидатът трябва да е техен, допълни червеният депутат.

Ситуацията е доста странна, защото и на предишната среща, и по медиите, имаше заявка на ГЕРБ да заеме председателското място, но са притеснителни мотивите, с които се оттегля кандидатурата, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обясни, че ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му такъв, какъвто е, независимо дали е съгласен или не с него. Ние, партиите, може да не сме съгласни със закона, в случая Изборния кодекс, в който ниеу през годините сме  посочвали противоконституционни текстове, но това не означава, че сме излъчвали представители в ЦИК, които да не изпълняват закона, допълни Карадайъ. И напомни, че правомощията на председателя са разписани в закона. Според него ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв. 

Всяка такава процедура трябва да се използва като възможност за осъзнаване и съзряване на нашата демокрация. Миналия път г-жа Атанасова започна с въпроса дали се приема принципът, че най-голямата  партия има право да излъчи председател. Демокрацията е въпрос на количество, но и качествата също имат значение, коментира Христо Иванов от "Демократична България". Той обясни, че не е имало лични нападки, но качествата на кандидата имат значение. Това, че една партия е получила най-много гласове, не означава, че с нея трябва да има диалог на всяка цена. И обвини ГЕРБ, че се държат като фактор, който създава хаос и се опитва да бламира всички аргументи. ГЕРБ заемат позиции, които не са техни, само, за да създават хаос, допълни той. 

Мая Манолова пък видя и добра страна в ситуацията, защото надделяли аргументите колко неподходяща е кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК. Абсурдно е обаче партията, която пледира за демократичност и спазване на правилата и процедурите, да ги нарушава, предлагайки зам.-председател на ЦИК, обясни тя. И обвини ГЕРБ, че ще направят всичко възможно да саботират изборите. Не можем да накараме Ципов насила да остане председател на ЦИК, но предложенията за ръководство трябваше да бъдат направен в определения срок, вие предлагате такъв извън него и трябва да си понесете последствията, след като абсолютно целенасочено бламирате процеса. Наглостта и неуважението към останалите и нарушаването на процедурите и правилата трябва да бъдат санкционирани, не може на някой да му хрумне да си промени мнението, след като е подписан протокол, може за вас да е цар и Бог, но за останалите е просто партиен лидер, категорична бе Манолова.

Приемете, че четиримата представители на ГЕРБ ще бъдат само членове, отказваме се от участие в ръководството, заяви Десислава Атанасова. 

След консултациите на "Дондуков" 2 започва изслушването на всички кандидати за членове на изборната комисия. 

Консултациите можете да гледате на живо тук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови