Парола: Огън по президента!

OFFNews 01 март 2013 в 18:12 17089 34

"Приятелски огън" по президента

Инструкции, че са във война с президента са получили на планьорка днес по обед журналистите от няколко големи медии.

Причината за атаката е, че Плевнелиев е отказал да назначи наредения му от Бойко Борисов служебен кабинет.

Премиерът в оставка е поръчал на министрите си да си посочат наследници, които да бъдат достатъчно верни, и връчил списъка на Плевнелиев.

При вида на някои от имената обаче държавният глава категорично отказал да назначи "спуснатия" кабинет.

OFFNews се добра до четири от имената в него. За премиер Борисов е предложил кмета на Пазарджик Тодор Попов. Социалният министър Тотю Младенов си е харесал за наследник шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. На оперативка с подчинените си в началото на седмицата самата Лозанова е обявила, че тя ще е новият министър, разказа човек, присъствал на заседанието.

Лозанова е сред най-близките хора на Тотю Младенов, с когото отскоро са и съседи в нови апартаменти. Тя бе човекът, който прикриваше депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова, докато тя точеше пари от европрограми чрез фирми на майка си.

Асен Александров е името, което е дадено на  Плевнелиев като кандидатура за министър на образованието. Александров бе ръководител на предизвикалия доста спорове проект "УСПЕХ", чрез който се финансират извънкласни и извънучилищни дейности. Един от споровете бе свързан именно с Александров - като директор на училище (51 СОУ в София) и ръководещ проекта той беше в конфликт на интереси.

За военен министър е предложен Бойко Ноев, който вече на 2 пъти бе министър на отбраната - в кабинетите на Ренета Инджова и Иван Костов.

Отказът на Плевнелиев да се подчини на партийното решение е изненадал ГЕРБ. От партийната централа още вчера са заредили с компромати приятелските на ГЕРБ медии. След пускането на първата порция журналистите започнали да задават въпроси има ли промяна в редакционната политика. В прав текст им е обяснено, че отсега техните медии са във война с президента.

Основният аргумент в нея ще бъде, че кабинетът реди не Плевнелиев, а собственикът на в. "Капитал" Иво Прокопиев с активното съдействие на Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Като доказателство за това ще бъде използвана снимка от последните дни, на която са Дянков, Плевнелиев и Трайков.

Президентът е взел решение да не се огъва под натиска  на ГЕРБ, но още не е избрал свой кабинет, довериха източници от неговата администрация.

Фаворит на Плевнелиев за служебен премиер към момента е Саша Безуханова, но изборът й още не е окончателен.

Други имена, които са обсъждани в президентството, са Иван Нейков - за социален министър, Любомир Дацов - за министър на финансите и Цветлин Йовчев - за вътрешен министър.

Част от протестиращите са лансирали за служебен премиер Боян Дуранкев, който е съветвал лидерите на протестите за техните ходове. Заради твърде левия имидж на Дуранкев обаче е малко вероятно той да получи поста.

За сметка на това се очаква Дуранкев да бъде обявен за "министър-председател в сянка", а "правителството в сянка" да бъде обявено за легитимното представителство на протестиращите, вместо лансирания от президента Обществен съвет, който днес се разпадна още на първото си заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!